Publicitate

Un înalt responsabil al serviciului de informatii ucrainean (SBU) a fost demis în urma punerii ilegale sub ascultare a jurnalistilor unui site de investigatii, transmit marti AFP si Reuters, citând surse din cadrul serviciului.
În luna ianuarie, autoritatile ucrainene anuntasera deschiderea unei anchete privind ‘punerea sub ascultare si înregistrarea video ilegale’ a jurnalistilor de la Bihus Info, cunoscut în Ucraina pentru anchetele sale anticoruptie.

Cazul a provocat reactii inclusiv la vârful statului, presedintele Volodimir Zelenski declarând ca ‘orice presiune asupra jurnalistilor este inacceptabila’.

‘Seful departamentului SBU pentru protectia statului, Roman Semencenko, a fost demis din cauza supravegherii redactiei Bihus Info’, a indicat pentru AFP o sursa din cadrul SBU, vorbind sub acoperirea anonimatului.

Potrivit sursei, decizia de demitere a fost luata de seful SBU si validata de presedintele Zelenski.

Putin mai devreme luni, SBU a emis un comunicat în care afirma ca a luat ‘deciziile adecvate în materie de personal’, justificând în acelasi timp ascultarile prin faptul ca ‘anumiti angajati ai Bihus Info figurau printre clientii unor traficanti de droguri’.

Redactia Bihus Info a denuntat o ‘operatiune speciala rusinoasa’ a SBU care a implicat mai mult de 30 persoane, dupa aproape doi ani de la declansarea invaziei ruse.

În ianuarie, Bihus Info a recunoscut ca unii dintre cameramanii sai consumasera ‘substante ilegale’ la o petrecere de Anul Nou, de la care au fost publicate înregistrari sonore si video pe YouTube.

Bihus Info a dezvaluit de asemenea ca echipa sa fusese pusa sub ascultare timp de mai multe luni, vizate fiind mai ales telefoanele mobile. AGERPRES

 

Citește toată știrea

Ucraina: Un înalt responsabil al SBU, demis pentru punerea sub ascultare a unor jurnalişti
Publicitate