Publicitate

Militarii ucraineni din interiorul otelariei Azovstal, din orasul portuar Mariupol asediat de doua luni de fortele Moscovei, continua sa reziste atacurilor rusesti dupa ce sâmbata s-a reusit evacuarea tuturor femeilor, copiilor si vârstnicilor care îsi gasisera refugiu în acest urias complex industrial, informeaza duminica portalul Ukrinform, citat de EFE. Unii dintre supravietuitori au slabit pâna la 20 de kilograme din cauza lipsei hranei. În acelasi timp, trupurile celor ucisi au început sa intre în descompunere.
Trupele ruse si-au intensificat în ultimele ore atacurile asupra combinatului siderurgic însa, spun surse ucrainene, în timpul noptii militarii ucraineni au reusit sa le respinga din nou.

În acelasi timp, exista temerea ca trupele ruse vor da asaltul final cu scopul – potrivit Kievului – de a organiza o defilare în Mariupol care sa coincida cu Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care va fi marcata luni, 9 mai.

Agentia AFP, preluata de Agerpres, scrie ca ultimii luptatori ucraineni din Azovstal continua sa reziste, în ciuda faptului ca au tot mai putine munitii si hrana si ca sunt nevoiti sa supravietuiasca în conditii extreme.

„Ne vom întoarce acasa atunci când va veni vremea: vii sau morti”
Detalii despre viata din interiorul combinatului si despre luptele în curs de desfasurare au fost oferite de Evghenia Tîtarenko, infirmiera militara, al carei sot, membru al regimentului Azov, si camarazi de-ai sai se afla în continuare în complex.

„Numerosi militari sunt în stare grava. Sunt raniti si nu au medicamente”, explica Evghenia, care a reusit sa pastreze legatura cu apropiatii sai din interior. „Duc lipsa de hrana si de apa”, adauga ea.

„Ma voi lupta pâna la capat”, îi scrie sotul ei, Mihailo, într-un SMS vazut de AFP.

De mai multe saptamâni, Mariupol este aproape în întregime sub controlul rusilor. Doar uriasa otelarie Azovstal nu a fost deocamdata cucerita de armata rusa, care o bombardeaza fara încetare.

„Luptatorii si-au luat deja ramas bun de la sotiile lor. Unul dintre ei i-a spus sotiei Evghenia, în vârsta de 34 de ani:

Dupa parerea Evgheniei, posiblitatea ca luptatorii ucraineni sa fie evacuati din combinat este foarte redusa.

Membrii regimentului Azov cara cu ei cadavrele celor cazuti, pentru a nu ajunge în mâinile rusilor
Infirmiera ucraineana descrie o situatie haotica în interiorul tunelurilor uzinei, cu soldati luptând printre civili si cadavre prin labirintul de galerii subterane ce dateaza din epoca sovietica.

Mortii au fost bagati în saci de plastic si se descompun în lipsa unui sistem de refrigerare. Dar membrii regimentului Azov nu vor cu niciun chip sa cada în mâinile fortelor ruse.

„Aproape peste tot, transporta cadavrele cu ei. Merita sa fie evacuati, cei care au ramas în viata, ranitii si mortii”, explica infirmiera.

Mai mult, pe digi24

Citește toată știrea

Ultimii supravieţuitori care rezistă în Azovstal au slăbit şi 20 de kilograme. Trupurile celor ucişi au intrat în descompunere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate