Publicitate

Economistul ultraliberal Javier Milei va fi urmatorul presedinte al Argentinei, în urma victoriei sale rasunatoare în alegerile prezidentiale, care deschid o perioada de incertitudine pentru a treia economie a Americii Latine, careia îi promite o terapie de soc, relateaza AFP.

Milei, un politician „anti-sistem” care se opune peronistilor si liberalilor aflati la putere în Argentina de 20 de ani, l-a devansat cu peste 11 puncte pe ministrul centrist al economiei, Sergio Massa. El a obtinut 55,6- din voturi, fata de 44,3- pentru contracandidatul sau, potrivit rezultatelor oficiale partiale, dupa numararea a 99- din voturi.

Presedintele ales, în vârsta de 53 de ani, care îsi va prelua mandatul la 10 decembrie, a promis în discursul sau de victorie sa „puna capat decadentei” si sa „reconstruiasca Argentina”, avertizând în acelasi timp ca nu vor exista „jumatati de masura”. „Aceasta este o noapte istorica pentru Argentina”, a declarat el în fata a câteva mii de sustinatori care jubilau în fata sediului sau de campanie din Buenos Aires.

„Ne confruntam cu probleme monumentale: inflatia (143- într-un an, n.r.), stagnarea, absenta unor locuri de munca reale, insecuritatea, saracia si mizeria”, a enumerat presedintele ales. „Nu exista loc pentru jumatati de masura”, a avertizat cel care, de doi ani, pledeaza pentru reduceri ale cheltuielilor publice într-o economie patologic supraîndatorata, cu 40- din populatie sub pragul saraciei.

El si-a reiterat hotarârea de „a pune ordine în conturile bugetare si de a rezolva problemele Bancii Centrale”, institutie despre care a spus ca vrea sa o „dinamiteze”. Amploarea victoriei a fost o surpriza. Sondajele îi dadeau un usor avantaj lui Milei, dar multi analisti preziceau un rezultat „la limita”, la un scrutin la fel de tensionat si de indecis ca oricare altul din cei 40 de ani de la revenirea la democratie, cu doua proiecte extrem de antagoniste.

Pe de o parte, Massa, ministru al Economiei de 16 luni, a promis un „guvern de unitate nationala” si o redresare economica treptata, pastrând statul social, esential pentru cultura argentiniana.

Împotriva sa s-a aflat outsiderul Milei, un „anarho-capitalist” autointitulat si polemist de televiziune care a aparut în politica în urma cu doi ani, hotarât sa „sfâsie” „statul inamic” si sa dolarizeze economia.

Pentru politologul Gabriel Vommaro, de la Universitatea San Martin, retorica belicoasa a lui Javier Milei, în special fata de sectoarele mobilizate, cum ar fi functionarii publici, aduce cu sine riscul unei „confruntari politice si sociale”.

Milei, „este ca Scaloni (antrenorul campioanei mondiale Argentina): nimeni nu a crezut în el, si totusi, în cele din urma a facut lucrurile bine. Sa speram ca si el va face la fel”, a declarat Sonia Do Santo, o profesoara în vârsta de 36 de ani, radiind în multimea de suporteri. În strainatate, liderii pentru care Milei si-a exprimat afinitatea l-au felicitat calduros: fostul presedinte american Donald Trump si-a exprimat convingerea ca va „face Argentina mareata din nou”, iar fostul presedinte brazilian Jair Bolsonaro a declarat ca „speranta straluceste din nou” în regiune.

 

 

 

Citește toată știrea

Ultraliberalul Javier Milei a fost ales preşedinte în Argentina şi promite o reconstrucţie (VIDEO)
Publicitate