Publicitate

Misiune extrem de dificila pentru salvamontistii nemteni, în noaptea de 11 spre 12 noiembrie, dupa ce un turist cazat la Cabana Dochia (un barbat de 42 de ani, din Iasi) s-a împiedicat, a cazut pe scarile abrupte de la intrare si s-a oprit pe terasa, direct în cap. A intrat imediat în coma, nu raspundea nici la stimuli luminosi, nici la stimuli durerosi si prima întrebare a salvatorilor a fost daca va face fata transportului, în conditiile în care afara viscolea.
”Avea tensiunea 8 cu 5 si o saturatie de numai 72, deci era într-o hipoxie cerebrala grava. Avem oxigen în baza, dar probabil n-o sa mai avem, pentru ca nu mai putem cumpara nimic si, în momentul în care terminam resursele, am închis. Nu pot face nicio achizitie nimic, nu pot sa echipez oameni – am 2 oameni de echipat, nu pot face reparatii pe trasee, lucruri de care depinde siguranta oamenilor, ca asa spune ordonanta austeritatii. Daca nu se revine asupra acestor aberatii, putem închide Serviciul Salvamont. Revenind la caz, omului i s-a administrat oxigen si a început o hemoragie nazala puternica, baietii din echipa de sus erau cam speriati ca nu era vorba de fracturi de mâini sau de picioare ca sa stii exact ce ai de facut, era ceva intern si tu nu ai posibilitate de investigare. Nu era transportabil, am zis sa-l monitorizam o ora. Pe vremuri, îi prindeam o linie venoasa, acum nu se mai poate, pentru ca domnul Arafat a zis ca nu ai voie chiar daca esti paramedic, iar victima este în vârful muntelui si dureaza ore bune pâna vine cineva care are voie. Accidentul a fost dupa ora 22, iar la ora 23,30 am sunt prin 112 la medicul de garda de pe ambulanta de Terapie Intensiva Mobila (TIM). Era de serviciu o doamna doctor foarte pregatita si foarte ok. I-am spus parametrii, luati corect, si am întrebat-o ce facem ca pâna dimineata nu avem oxigen destul la Dochia si cum îi scoteau baietii oxigenul, cum îi picau parametrii. Si mi-a spus sa fortam coborârea. Asa ca baietii l-au luat, l-au împachetat, l-au pus în decubit lateral, i-au administrat oxigen si au început coborârea. Ne-am întâlnit sus la Stanile, ningea, am urcat cu ambulanta noastra 4×4, ambulanta TIM este 2×4, n-ar fi reusit”, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt.

Dupa ce a fost preluat de ambulanta Salvamont, barbatul (care avusese o reactie probabil neurologica – si-a smuls folia de pe el si gulerul cervical – când era transportat pe targa) a început sa dea primele semne ca se trezeste din coma – gemea de durere. În momentul în care a fost predat ambulantei TIM la Bicazu Ardelean, a deschis ochii. Bine, un ochi, pentru ca celalalt era umflat si negru. A fost transportat la Spitalul de Urgenta Piatra-Neamt, unde i s-au facut investigatii si s-a stabilit ca a suferit multiple fracturi craniene, iar astazi, 12 noiembrie, a fost transportat la Iasi, pentru noi investigatii si tratament de specialitate.”Înca un caz pentru care ne felicitam ca l-am scos”, a conchis Raul Papalicef.

Între timp politistii au deschis un dosar penal si vor trebui sa urce la Dochia, sa faca cercetari la fata locului si sa stabileasca împrejurarile în care s-a produs accidentul.

Sursa: atitudineadeneamt

Citește toată știrea

Un ieșean a intrat în comă după ce a urcat munții și s-a lovit de scările de la intrarea în cabana Dochia. A fost coborât pe targă prin viscol și trimis la Neurochirurgie
Publicitate