Publicitate

El Shafee el-Sheikh, unul dintre asa-numitii „Beatles” din gruparea jihadista Statul Islamic (SI), o celula specializata în capturarea, torturarea si executia ostaticilor occidentali, a fost condamnat vineri la închisoare pe viata de un tribunal american, relateaza AFP.
Barbatul de 34 de ani, care purta ochelari mari si masca, a ramas impasibil la anuntul deciziei într-un tribunal din Alexandria, în apropiere de capitala Washington. Actiunile lui El Shafee el-Sheikh au fost „oribile, barbare, brutale, crude si, bineînteles, criminale”, a declarat judecatorul federal T.S. Ellis când si-a anuntat decizia: opt pedepse de închisoare pe viata simultane pentru uciderea a patru americani.

Avocatii sai si-au anuntat intentia de a face apel. El a fost arestat de fortele kurde siriene în 2018. Barbatul a fost gasit vinovat în aprilie de un juriu, la finalul unui proces care a expus sadismul asa-numitilor „Beatles”.

Un juriu de 12 persoane a deliberat mai putin de sase ore în doua zile înainte de a-l declara vinovat pentru rolul sau în uciderea jurnalistilor James Foley si Steven Sotloff, precum si a lucratorilor umanitari Peter Kassig si Kayla Mueller.

„Acest proces a scos la iveala crimele atroce împotriva drepturilor omului pe care le-ati comis”, a spus Diane Foley, mama jurnalistului, la opt ani dupa difuzarea de catre SI a înregistrarii video cu decapitarea fiului ei.

El Shafee el-Sheikh a fost arestat în acelasi timp cu un alt membru presupus al „Beatles”, Alexanda Kotey, fost cetatean britanic în vârsta de 38 de ani.

Cei doi barbati au fost predati fortelor americane în Irak si trimisi în SUA în 2020 pentru a fi judecati. Alexanda Kotey a pledat vinovat în septembrie 2021 si a fost condamnat la închisoare pe viata în aprilie anul trecut de acelasi judecator, T.S. Ellis.

Un alt membru presupus al „Beatles”, Aine Davis, de 38 de ani, a fost inculpat si prezentat justitiei britanice saptamâna trecuta, la Londra, dupa ce a fost expulzat de Turcia. Cel mai cunoscut membru al grupului, britanicul Mohammed Emwazi, numit si „Jihadi John”, a fost ucis de o drona americana în Siria în 2015. El aparea în mai multe înregistrari cu decapitari ale unor ostatici.

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

Un membru al celulei Beatles din cadrul SI, condamnat la închisoare pe viaţă în SUA
Publicitate