Publicitate

Dupa profitul obtinut de firme suntem pe locul 10, podiumul fiind ocupat de Bucuresti, Ilfov si Cluj. Punctele forte ale Iasului sunt imobiliarele (constructii si închirieri), IT si servicii de asistenta medicala.

 
În topul judetelor în care companiile realizeaza cele mai mari profituri, Iasul se situeaza abia pe locul 10, cu un profit total raportat în bilantul companiilor locale de un miliard de euro. Clujul, situat pe locul al treilea în clasamentul realizat de topfirme.ro, a obtinut anul trecut un profit total de 2 miliarde de euro, iar locurile 1 si 2 au fost ocupate de Bucuresti si de judetul Ilfov. Constructia de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, activitati de realizare a softului la comanda si închirierea sau subînchirierea bunurilor imobiliare au fost domeniile în care firmele au înregistrat cele mai mari profituri.

Topul firmelor ofera o imagine a ierarhiei judetelor nu doar dupa profitul obtinut de firmele locale, dar si dupa numarul total al firmelor active, dupa numarul de angajati sau dupa cifra de afaceri.

Astfel, dupa numarul agentilor economici din fiecare judet, Iasul se situeaza pe locul al saptelea, cu 78.384 de firme, la mare distanta de Cluj (cu peste 130.000 de firme) si Timis (car are aproape 106.000 de companii active). Cât despre cifra de afaceri realizata de aceste companii în 2021, Iasul nu prinde nici macar top 10 – este pe locul 14, cu o cifra totala de afaceri de 36,8 miliarde de lei (8,4 miliarde de euro). Municipiul Bucuresti este pe primul loc în top, la toate categoriile. Ilfovul – ocupanta locului doi la cifra de afaceri, a raportat pentru anul trecut o cifra de aproape patru ori mai mare decât cea a Iasului, la acest capitol: 142,1 miliarde lei (32,3 miliarde euro). Diferentele sunt mari si în ceea ce priveste numarul de angajati. În vreme ce Municipiul Bucuresti numara aproape un milion de angajati, Ilfov, Cluj si Timis au avut toate peste 180 de mii de angajati, iar Iasul, pe locul 10 si în acest top, a avut doar 108 mii de angajati. Toate aceste diferente s-au reflectat în topul judetelor cu cel mai mare profit, în care Iasul este pe locul 10, cu un profit total obtinut de firmele de aici de 4,6 miliarde de lei, si se situeaza nu doar dupa Bucuresti, Ilfov, Cluj sau Timis, ci chiar si în urma Bacaului (locul 6, cu un profit de 6,3 miliarde de lei) si a Sibiului (locul 8, cu 5,3 miliarde de lei profit total în 2021).

IT-ul aduce cei mai multi bani în Cluj, industria auto în Timis, productia de energie în Bucuresti si constructiile de locuinte în Iasi.

Nu întâmplator, atentia iesenilor se concentreaza pe scandalurile din piata constructiilor de locuinte si din sfera imobiliarelor. În top 10 al celor mai profitabile domenii din judetul Iasi, trei domenii sunt tocmai din aceasta zona. Astfel, pe locul fruntas în clasamentul profitului se afla domeniul constructiei de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, cu un profit de 340,1 milioane lei (77,3 milioane euro), pe locul al treilea – Închirierea si subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, cu un profit de 205 milioane lei în 2021 (46,6 milioane euro) si pe locul al zecelea e profitul obtinut de firmele care se ocupa de Dezvoltare (promovare) imobiliara, adica 85,9 milioane lei (19,5 milioane euro).

Când nu construim, închiriem, vindem sau cuparam bunuri imobiliare, la Iasi scoatem profit din Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client). Firmele care activeaza în acest domeniu au obtinut anul trecut un profit de 262,9 milioane lei (59,8 milioane euro). Cultivarea cerealelor si a legumelor a fost a patra cea mai profitabila activitate, iar topul mai este competat de activitati de consultanta pentru afaceri si management; transporturi rutiere de marfuri, activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, activitati de asistenta medicala. Restaurantele au obtinut un profit de 97 milioane de lei si ocupa locul al noualea în topul domeniilor din judetul Iasi, dupa profit.

Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale

Pe tara, Iasul s-a situat în acest domeniu pe locul 4 ca cifra de afaceri, pe 3 dupa numarul de angajati si pe 5 ca profit, luându-se “la întrecere” în toate aceste topuri cu Bucuresti, Ilfov si Cluj.

Desi nu reprezinta nici 2- din numarul total al agentilor economici din Iasi, companiile care construiesc cladiri rezidentiale si nerezidentiale, 1522 în total în tot judetul, au avut o cifra de afaceri de 2,4 miliarde de lei, au lucrat cu putin peste noua mii de angajati si au obtinut 7.37- din profitul net realizat în judetul Iasi.

Cei mai mari angajatori din acest domeniu sunt Conest SA (428 angajati), Cota Zero Construct SRL (265 angajati), Daroconstruct SRL (229), Medo Company SRL (200) si Iasicon SA (192).

Conest SA a obtinut cel mai mare profit (3,1 milioane euro), urmat de Bucium Tours SRL (2,8 milioane euro), DESIGN GROUP S.R.L. (2,3 milioane euro), YRISS CASA S.R.L. (1,8 milioane euro) si BUILD CORP SRL (1,7 milioane euro).

Activitati de realizare a soft-ului la comanda

Activitatile pe care le desfasoara în principal firmele de IT sunt cuprinse sub mai multe coduri CAEN, dar unul apare în topul tuturor marilor centre din tara: CAEN 6201, sub care firmele realizeaza softuri la comanda. Este activitatea din IT cu cei mai multi angajati, cea mai mare cifra de afaceri si cel mai mare profit. Iar Iasul nu se dezminte: este pe locul al patrulea ca numar de firme cu cod CAEN 6201 (746 agenti economici), dupa Bucuresti, Cluj si Timis. Dar daca diferenta dintre numarul de firme de acest tip e mica între Iasi si Timis, Clujul este la mare distanta de Iasi, cu 2026 de firme care creaza softuri la comanda. În ce priveste cifra de afaceri si numarul de angajati, Iasul ia bronzul, dupa Bucuresti si Cluj, cu 1,7 miliarde lei si 7.326 angajati (Clujul are o cifra de afaceri de patru ori mai mare si un numar de angajati de trei ori mai mare decât Iasul în aceste firme). În ce priveste profitul, Iasul e pe locul 4, dupa Bucuresti, Cluj si Bihor, cu aproape 60 de milioane de euro anul trecut.

Cine sunt marii jucatori din IT

Privit strict în interiorul judetului Iasi, trei mari corporatii domina piata locala a realizarii de softuri la comanda, atunci când e vorba de cifra de afaceri si numar de angajati:

AMAZON DEVELOPMENT CENTER (ROMANIA) SRL, are o cifra de afaceri de 555,3 milioane lei (126,2 milioane euro) si 3.216 angajati
NESS ROMÂNIA SRL – a raportat 129,5 milioane lei (29,4 milioane euro) cifra de afaceri si are 398 angajati, iar
CENTRIC IT SOLUTIONS ROMANIA SRL a avut în 2021 o cifra de afaceri de 89,5 milioane lei (20,4 milioane euro)

Însa la profit, toate aceste trei mari companii au fost devansate de SILICON SERVICE SRL (firma pe locul 14 dupa cifra de afaceri din domeniul CAEN 6201, cu doar 57 de angajati, care a realizat anul trecut un profit de 4,5 milioane de euro, la fel cât gigantul Amazon, cu jumatate de milion de euro mai mult decât Centric IT Solutions si cu peste 2 milioane de euro mai mult decât NESS România.

Locuri bune, la nivel national pe domeniile de închirieri imobiliare si asistenta medicala

Al treilea cel mai profitabil domeniu economic din Iasi, “Închirierea si subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, a fost dominat de grupul de firme patronat de Iulian Dascalu:

Palas 1 SRL (aproape 34 de milioane de euro cifra de afaceri, profit 9,1 milioane de euro), Iulius Group (7 milioane de euro cifra de afaceri,) Iulius Holding (profit 8,2 milioane de euro) si Palas 4 (profit 2,1 milioane de euro). În comparatie cu restul tarii, Iasul este în acest domeniu pe locul 5 ca cifra de afaceri si pe 4 dupa profit.

Companiile familiei Fitterman au luat caimacul de pe domeniul “Activitati de asistenta medicala specializata”, pe locul 8 în topul celor mai profitabile domenii din judet. Arcadia Policlinic este pe locul 1 dupa cifra de afaceri (13,2 mil. euro) si dupa profit (3.3 mil. euro), pe segmentul acesta de piata, iar Arcadia – Spitale si Centre Medicale – este pe locul al doilea dupa cifra de afaceri si pe locul 4 ca profit.

La nivel de tara, Iasul nu reuseste sa se claseze pe podium în niciunul dintre domeniile sale unde are rezultate notabile, însa constructiile de cladiri, domeniul IT, domeniul medical si cel al imobiliarelor par sa se impuna din ce în ce mai puternic.

Dupa cifra de afaceri, clasamentul domeniilor de top din judetul Iasi e putin diferit fata de cel clasamentul dupa profit.

Daca domeniul Lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale ramâne si aici pe primul loc, cu o cifra de afaceri de 2,4 miliarde de lei, locul secund este ocupat de firmele care au ca obiect de activitate “Fabricarea altor piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule” (CAEN 2932), cu o cifra de afaceri totala de 2,1 miliarde de lei, realizata doar de opt companii. Dintre acestea, cea mai mare este Borgwarner România, cu sediul în Miroslava, al carei aport la cifra totala de afaceri pe codul CAEN 2932 în judetul Iasi este de peste 90-. Mai exact, cifra de afaceri a companiei a fost în 2021 de 1,9 miliarde de lei. Firma producatoare de piese si accesorii pentru autovehicule a avut 1924 de angajati si a obtinut 53,4 milioane de lei profit.

Top 5 companii în judet, dupa cifra de afaceri si profit

Exista însa în Iasi câteva companii care, desi nu au o concurenta suficient de puternica pe piata locala, astfel încât sa plaseze întregul domeniul în care opereaza în topul cifrei de afaceri sau al profitabilitatii, au reusit sa ajunga pe cont propriu în top 5 al firmelor din Judetul Iasi.

Top 5 firme dupa cifra de afaceri, în judetul Iasi:

Borgwarner România SRL (1,9 miliarde lei)
ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA (684,5 milioane lei)
Amazon Development Center SRL (555,3 milioane lei)
Conex Distribution SA, (437,3 milioane lei)
Antibiotice SA (368,4 milioane lei)

Top 5 firme dupa profit, în judetul Iasi:

ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA (59,4 milioane lei)
Brikston Sonstruction Solutions SA (59,4 milioane lei)
Borgwarner România SRL (53,4 milioane lei)
Palas 1 SRL (39,9 milioane lei)
Iulius Holding SRL (36,2 milioane lei)

ArcelorMittal are ca obiect principal de activitate “productia de tuburi, tevi, profile tubulare si accesorii pentru acestea, din otel” si, la nivel national, este a treia cea mai mare companie din acest domeniu dupa cifra de afaceri si a doua în ce priveste profitul. În judetul Iasi însa, concurenta pentru ArcellorMittal este minima –doar doua companii mai opereaza în acelasi domeniu, Technosteel LBR SRL si Cosmofive SRL, dar care au cifre de afaceri infime pe lânga cele 684,5 milioane de lei ale ArcelorMittal. Practic, cea din urma are 99,63- din cifra de afaceri totala din domeniul sau în judetul Iasi si 99,83- din profit.

Conex Distribution SA este lider pe piata locala din domeniul “Comert cu ridicata de piese si accesorii pentru autovehicule” (CAEN 4531) si pe locurile 8 si 7 la nivel national în ce priveste cifra de afaceri, respectiv profitul. Are o cifra de afaceri de 437,3 milioane lei dintr-o piata locala de 660,3 milioane lei, adica peste 66-.

Antibiotice SA nu are concurenta în judetul Iasi în “Fabricarea produselor farmaceutice de baza”. În 2021 a avut o cifra de afaceri de 368,4 milioane lei si profit de 29,9 milioane lei. Aceste cifre au plasat compania ieseana pe locul doi la nivel national dupa cifra de afaceri, si pe primul loc în ce priveste profitul obtinut din fabricarea produselor farmaceutice de baza.

 

 

Citește toată știrea

Un miliard de euro profit, la Iaşi, anul trecut. Cu toate acestea suntem în urma Bacăului. Topul firmelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate