Publicitate

Danemarca are de acum înainte printre formatiunile sale politice si un partid care este condus în întregime de un software de inteligenta artificiala (AI) si care doreste sa se prezinte la urmatoarele alegeri parlamentare, ce vor avea loc în iunie 2023, informeaza AFP citata de Agerpres.
Lansat la sfârsitul lunii mai de colectivul artistic danez Computer Lars, Partidul Sintetic, care nu dispune înca de un numar suficient de semnaturi pentru a participa la alegeri, se doreste un raspuns la absenteismul danez, estimat la aproximativ 15- la cele mai recente alegeri legislative.

Sintetizând publicatiile scrise ale tuturor partidelor marginale daneze de dupa 1970, inteligenta artificiala a acestui partid propune un program politic care reprezinta „viziunile politice ale unei persoane obisnuite”, a declarat Asker Bryld Staunaes, un artist membru în colectivul Computer Lars.

Inteligenta artificiala a acestui partid „anti-politic” vizeaza „optimizarea sistemului de vot din Danemarca”, a adaugat el.

Partidul Sintetic reprezinta în acelasi timp si o aluzie amuzanta la sutele de partide marginale daneze, dintre care unele sunt mai degraba o farsa sau o critica la adresa societatii decât un partid conventional.

„Este o modalitate de a imita si de a simula procesul politic de la un capat la altul, dar într-o confruntare directa cu aparatul legislativ”, a declarat Asker Bryld Staunaes.

Danemarca numara în prezent 230 de micropartide, inclusiv Partidul Sintetic, care nu dispune înca de cele 20.182 de semnaturi necesare pentru a putea sa se prezinte la alegerile parlamentare.

Partidul Sintetic a obtinut pâna astazi doar patru semnaturi, potrivit unei numaratori oficiale. Astfel, este dificil de spus daca partidul mentionat, cel mai recent proiect al colectivului artistic Computer Lars, va ajunge sa fie reprezentat în Parlamentul de la Copenhaga.

Daca va câstiga un loc de parlamentar, Partidul Sintetic a anuntat ca va numi un reprezentant însarcinat cu asigurarea unei legaturi între inteligenta artificiala si dezbaterile politice organizate în Parlamentul danez.

Prin acest partid, colectivul Computer Lars vrea sa introduca pe agenda discutiilor parlamentare subiectul algoritmilor – o tema pe care membrii sai o considera foarte puternica, dar care este absenta din politica daneza.

„Ideea partidului nostru este de a lua aceasta enorma forta politica si economica (AI – n.r.) si de a încerca sa o înscriem în sistemul politic traditional”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

„Pâna astazi, nu avem niciun mijloc pentru a-i aborda cu adevarat pe oameni si pe AI într-un cadru democratic”, a adaugat el.

Formulate de inteligenta artificiala, propunerile politice ale Partidului Sintetic contin initiative precum instaurarea unui venit minim universal foarte ridicat, în valoare de 100.000 de coroane daneze pe luna (circa 13.400 de euro), mai mult decât dublu fata de salariul mediu din Danemarca, si adaugarea unui al 18-lea obiectiv în programul de dezvoltare durabila al ONU, ce ar permite „oamenilor si algoritmilor sa coexiste mai direct decât în prezent”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

Partidul Sintetic, ai carui membri actuali sunt artistii din colectivul Computer Lars si colaboratorii lor tehnici, ofera utilizatorilor posibilitatea de a interactiona direct cu inteligenta sa artificiala pe aplicatia Discord, prin intermediul unor roboti conversationali (chatbots). Aceasta formatiune politica a anuntat ca va organiza prima sa reuniune electorala „pentru un public uman” în luna septembrie.

Citește toată știrea

Un partid condus de inteligența artificială candidează în Danemarca. Ce program politic propun “roboţii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate