Publicitate

Oamenii de stiinta au reusit pentru prima data sa creasca seminte în sol de pe Luna adus înapoi pe Pamânt în timpul misiunilor NASA dintre anii 1969 si 1972, o realizare despre care spera sa dea un imbold planurilor de colonizare a suprafetei lunare, scrie Reuters, preluat de hotnews.ro.
Cercetatorii au anuntat joi ca au plantat seminte de Arabidopsis thaliana, („gâscarita”), în 12 containere minuscule care contineau fiecare o mostra de un gram de sol lunar, denumit stiintific regolit.

Regolitul lunar, cu particulele sale ascutite si lipsa de materiale organice, este complet diferit de cel de pe Pamânt, cercetatorii nefiind siguri daca semintele vor germina.

„Ni s-a taiat respiratia când am vazut prima data abundenta de lastari verzi rasariti din toate mostrele”, afirma profesoara de horticultura Anna-Lisa Paul, director al Centrului pentru Cercetari Interdisciplinare în Biotehnologie din cadrul Universitatii Florida.

„Plantele pot sa creasca în regolitul lunar. Aceasta unica propozitie simpla are o semnificatie uriasa si deschide usa unor explorari suplimentare cu ajutorul resurselor existente pe Luna si, probabil Marte”, subliniaza ea.

Mai mult, cercetatorii afirma ca fiecare din semintele plantate a germinat si ca, în primele stadii de dezvoltare, nu a fost observata nicio diferenta notabila între plantele rasarite în regolit si unele plantate ca grup de comparatie în cenusa vulcanica de pe Pamânt, material care o compozitie minerala si dimensiune a particulelor similara cu cea a solului lunar.

 

Citește toată știrea

Un pas uriaș pentru omenire: Plante, crescute în solul de pe Lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate