Publicitate

Cum ar fi sa aflam LIVE povestile strazilor pe care ne plimbam? Sa avem alaturi de noi, atunci când ne dorim, un muzeograf invizibil care sa ne sopteasca în ureche relatari istorice despre monumentele pe lânga care trecem, întâmplari vesele sau dramatice cu personalitati care au pasit pe ulitele târgului în diverse epoci sau, pur si simplu, sa aflam cum era viata orasului pe care acum îl putem regasi doar în fotografii si stampe vechi.
Din 24 septembrie 2022, acest lucru este posibil cu ajutorul tehnologiei digitale. În premiera, iesenii, dar si turistii, vor avea acces la ghidaj audio pe cinci trasee culturale, care urmeaza topografia strazilor centrale în care exista o concentrare de monumente istorice si de for public: B-dul Stefan cel Mare si Sfânt, B-dul Carol I, Strada Lapusneanu, B-dul Independentei si Strada Cuza Voda.

Fisierele audio vor fi integrate în harta website-ului www.monumentediniasi.ro si vor putea fi accesate cu ajutorul codurilor QR, pe care le veti descoperi pe trotuar, sub forma unor desene de tip graffiti.

“În Iasul de altadata, locul întâlnirilor galante, al magazinelor cu scumpeturi care prezentau ultima moda de la Paris si Viena, ultimele inventii sau cele mai noi partituri muzicale era Ulita Sârbeasca. Botezata strada Lapusneanu în 1866 de catre Dimitrie Gusti, primul primar al Iasului, aceasta era locul preferat pentru plimbari, cumparaturi si relaxare, în care puteau fi surprinse cel mai bine atmosfera si spiritul târgului. Era locul în care seara, elita educata a orasului îsi dadea întâlnire în locantele care împodobeau strada, pentru a comenta ultimele stiri din gazete sau pentru a urmari vreo piesa de teatru în gradinile de vara. Duduile serveau prajituri la cofetariile cochete care purtau neaparat denumiri frantuzite, iar marii boieri îsi fumau pipele aristocratic la Jockey Club facând politica si afaceri. Pe scurt: nu de putine ori, tot poporul Iasului, cu mai multa sau mai putina dare de mâna, dadea navala la o plimbare pe strada Lapusneanu, mai ales când se petreceau celebrele batai cu flori, veritabile târguri ale casatoriilor”. Asa începe prima parte a povestii strazii Lapusneanu, fosta Ulita Sârbeasca.

Realizarea ghidajului audio face parte din proiectul “Fonogramele memoriei”, implementat de Asociatia “Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.)”, în parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici filiala Iasi si Asociatia Nevazatorilor din România, filiala Iasi, cu o co-finantare de la Administratia Fondului Cultural National (A.F.C.N.).

Lansarea proiectului va avea loc sâmbata, 24 septembrie, ora 15.00, pe pietonalul din fata Primariei iesene. Evenimentul se va încheia cu un tur ghidat cu publicul  în cadrul caruia istoricii Catalin Botosineanu, Dorin Dobrincu si Florea Ioncioaia, ghidul cultural Irina Tacu si criticul de arta Maria Bilasevschi va vor spune povestea Ulitei Mari, coloana vertebrala a vechiului târg moldav.

Proiectul “Fonogramele memoriei” îsi propune sa puna în valoare patrimoniul istoric arhitectural al urbei cu ajutorul tehnologiei digitale, cu impact asupra cresterii vizibilitatii orasului Iasi, în contextul turismului cultural. O alta activitate importanta a proiectului, care va fi derulata în saptamânile ce urmeaza este maparea a 30 de cladiri istorice importante de pe traseele mentionate.

Fiecare cladire va beneficia de o prezentare – scurte filme realizate de specialisti (istorici, critici de arta), texte sau fotografii de epoca. De asemenea, echipa proiectului propune publicului iesean si realizarea a patru tururi ghidate de catre istorici pe strazile centrale ale orasului. Unul dintre acestea se va adresa unui public mai putin prezent la activitatile culturale de promovare a patrimoniului cultural, din motive obiective: persoanele nevazatoare. Ghidajul audio va fi, în acest caz, un instrument util, care le va conferi un acces mai facil la activitati culturale.

Nu în ultimul rând, echipa proiectului “Fonogramele memoriei” doreste sa conecteze tânara generatie la trecutul orasului, cu efecte pozitive privind respectul pentru patrimoniu, prin organizarea concursului de proiectii 3D ale unor cladiri disparute adresat elevilor si studentilor. Au fost selectate sase cladiri reprezentative pentru Iasul istoric, pe care cei mai multi dintre noi le-au vazut doar în fotografii de epoca. De mâine, de la ora 15.00, toate informatiile legate de concurs – regulament, calendar si premii vor fi accesibile pe www.monumentediniasi.ro.

 

Citește toată știrea

Un proiect în premieră pentru orașul Iași: ghidaj audio stradal pe cinci trasee culturale
Publicitate