Publicitate

Mai mult de jumatate dintre români au luat în calcul sa paraseasca România de la declansarea razboiului în Ucraina, în timp ce 12- asteapta sa vada cum evolueaza situatia, iar 11- sunt de parere ca razboiul nu ne va afecta, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, care arata ca primele tari unde si-ar cauta un job nou sunt Germania, Franta si Marea Britanie.
”Apropierea geografica a României de zona de desfasurare a unui razboi militar îi face pe români sa se gândeasca mai serios la cum arata siguranta viitorului pentru ei”, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Acesta arata ca de la declansarea razboiului în Ucraina, 51- dintre români au luat în calcul sa paraseasca România, în timp ce 12- asteapta sa vada cum evolueaza situatia, iar 11- sunt de parere ca razboiul nu ne va afecta. Alti 26- dintre respondenti declara ca nu vor face acest pas indiferent de cum evolueaza situatia.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o alta tara sunt: dorinta de a schimba mediul si tara în care lucreaza (38-), siguranta personala si a familiei (24-), dorinta de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21-), nevoia de a avea mai multe oportunitati de dezvoltare profesionala (14-) si dorinta de a lucra într-un domeniu mai sigur, care sa nu fie afectat de razboi (4-). Apropierea de rude sau cunostinte (27-) si distanta fata de zona razboiului (24-) se adauga pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participantii la sondaj s-ar orienta catre destinatii precum: Germania (21-), Franta (14-), Marea Britanie (14-). Alti 30- au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

În contextul venirii unui numar atât de mare de refugiati ucraineni în România, 73- dintre respondenti au declarat ca s-au gândit ce ar însemna pentru ei si pentru familiile lor sa fie nevoiti sa îsi paraseasca propria tara în caz de razboi si sa ceara statut de refugiati într-o tara vecina.

Din punct de vedere al locului de munca, în situatia ipotetica în care ar ajunge ca refugiati într-o alta tara, 48- au spus ca s-ar reprofila, în functie de optiunile disponibile în tara gazda, 31- ar cauta un job în acelasi domeniu în care lucreaza acum, pentru a-si valorifica experienta, iar 14- ar încerca sa îsi pastreze jobul actual, datorita flexibilitatii de a lucra de oriunde.

Asa cum declara participantii la sondajul BestJobs, 60- au luat în calcul sa se mute într-o alta tara si înainte de aparitia pericolului militar. 14- au spus ca au facut deja primii pasi în directia mutarii din România, alti 14- au început sa învete limba tarii unde intentioneaza sa se mute, 10- au început sa strânga bani pentru mutare, iar 20- au spus ca, personal, nu îsi doresc sa emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

35- ar cauta de lucru în acelasi domeniu pentru a-si folosi experienta profesionala, 24- ar pleca doar având un contract de munca semnat în prealabil, iar 21- ar fi dispusi sa se reprofileze, doar sa se poata muta. 14- ar încerca sa îsi pastreze jobul si sa lucreze din tara respectiva, datorita muncii remote, iar alti 7-, chiar si relocati, si-ar cauta un job remote în tara de destinatie.

„Salariile mai mari, numarul mare de oportunitati de munca si conditiile mai bune de trai i-au facut pe români sa aspire la un job în strainatate si înainte de declansarea razboiului în Ucraina, dar tendinta a fost accentuata dupa ridicarea restrictiilor de circulatie. Sondajul ne arata ca tot mai multi români iau în calcul posibilitatea emigrarii, macar ca optiune de rezerva, ceea ce înseamna ca încep sa se documenteze, sa monitorizeze piata locurilor de munca si chiar sa aplice la joburi din tara care îi intereseaza. În prezent, peste 9- din volumul total de anunturi de pe BestJobs sunt pentru pozitii în strainatate, iar tarile cu cea mai mare deschidere catre candidatii români corespund cu tarile vizate de acestia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franta, Marea Britanie sau Olanda”, spune Ana Visian, marketing manager BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un esantion de 1.054 utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 40.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti în dezvoltare profesionala si personala (coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti).

 

Citește toată știrea

Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanşarea războiului din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate