Publicitate

Gazele nocive emanate dintr-o fisura vulcanica situata în apropiere de Reykjavik ameninta sa polueze aerul respirat de locuitorii unui sat aflat în proximitatea eruptiei si risca sa ajunga pâna în capitala tarii, a anuntat vineri Institutul meteorologic al Islandei (IMO), citat de AFP.
IMO se asteapta la o poluare gazoasa deosebit de importanta la Vogar, o localitate cu 1.000 de locuitori aflata la cinci kilometri nord-est de Fagradalsfjall, o vale muntoasa nelocuita, în care s-a produs eruptia.

Gazele ar putea sa ajunga pâna în capitala tarii, Reykjavik, situata la 40 de kilometri de acest vulcan, pâna sâmbata. Concentratiile de dioxid de sulf ar putea sa atinga pragul de 2.600 micrograme pe metru cub, un nivel considerat „nefast pentru sanatatea persoanelor sensibile”, potrivit Agentiei de Mediu din Islanda.

IMO avertizeaza totusi ca astfel de modele computerizate sunt nesigure „din cauza debitului foarte inegal al eruptiei”. Anuntul specialistilor de la IMO a fost facut dupa ce masuratorile recente au aratat ca activitatea vulcanica de la nivelul fisurii aparute în scoarta terestra s-a redus la jumatate si ca lungimea acesteia a scazut cu aproximativ 200 de metri.

Debitul sau, estimat la 32 de metri cubi pe secunda în primele ore ale eruptiei, a scazut la jumatate în ziua urmatoare si a ajuns în prezent la un nivel mediu de circa 18 metri cubi pe secunda, potrivit unei evaluari realizate în dimineata zilei de joi.

„Acest comportament este foarte asemanator cu ceea ce observam de obicei în timpul eruptiilor din tara: eruptia este puternica la început, apoi se atenueaza”, au declarat specialistii de la Institutul de stiinte ale Pamântului din Islanda.

Câmpul de lava se întindea joi pe o suprafata de 144.000 de metri patrati. Fisura vulcanica, o spartura în scoarta terestra din care tâsnesc jeturi de lichid vâscos cu temperatura de 1.200 de grade Celsius, nu mai este la fel de lunga ca în primele ore si se întinde în prezent pe o distanta de aproximativ 130 de metri.

Presiunea din filon – tunelul magmatic ce alimenteaza eruptia – nu ar fi echilibrata, facându-i pe geofizicieni sa afirme ca fluxul eruptiei ar putea sa creasca în perioada urmatoare sau ca o noua eruptie ar putea sa înceapa într-un nou amplasament.

„Noi fisuri se pot deschide în proximitatea imediata a zonei de eruptie într-un interval foarte scurt”, au avertizat specialistii de la IMO. În pofida avertizarilor, numerosi turisti s-au deplasat în aceasta zona a Islandei pentru a auzi pamântul bubuind sub picioarele lor si pentru a admira „fântânile” de lava care tâsnesc din adâncuri.

Potrivit contoarelor instalate de un an si jumatate de autoritatilor locale, peste 4.200 de turisti curiosi au parcurs joi cei 14 kilometri ai traseului dus-întors pentru a ajunge în zona de eruptie, situata într-o regiune cu acces dificil în Peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, la aproximativ doua ore de mers pe jos în raport cu cea mai apropiata parcare. 

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate