Publicitate

O afacere proprie reprezinta visul oricarui student, dar câti au curajul sa creasca o pasare gigant ? Sebastian Buta, un tânar în vârsta de 20 de ani, student la Facultatea de Agricultura USV Iasi în anul II, a gasit o solutie pentru ferma de familie din judetul Vaslui – strutii.
Investitia a fost pornita anul acesta în toamna de la zero. „Pe un singur pui am dat 120 de euro. Apoi am tot cumparat. Momentan nu produc cu ei, peste un an când o sa faca oua, si da o sa vând pui, oua si carne, eventual si coji de ou pentru decoratiuni”, a declarat Sebastian.

Pasiune transformata în afacere

Tânarul administreaza împreuna cu familia o ferma vegetala, pe raza comunei Gagesti. Dupa luni în care a studiat despre struti, acesta a constatat ca este o afacerea de viitor, cu mari perspective.

„Afacerea cu struti a început la finalul toamnei 2023, când am luat hotarârea cu tatal meu sa facem altceva. A fost o adevarata provocare, care în prezent a devenit totul, placere, dedicare”, a declarat Sebastian Buta.

Business-ul cu struti, asa cum precizeaza chiar Sebastian, este o afacere de viitor cu o piata foarte receptiva, specifica oricarui inginer agronom.

„Am cumparat 32 de pui la vârsta de o luna, la pretul de 120 €. Acum avem 32 de struti si tintesc atât piata carnii, cât si vinderea de pui. Facultatea ma ajuta foarte mult pentru ca administrez si ferma vegetala si doresc si accesarea de Fonduri Europene în viitor! Întretinerea strutilor este destul de usoara, doar ca pâna la vârsta de 3 luni necesita o îngrijire mai deosebita si pe tot parcursul vietii trebuie sa respecti reteta de furajare, daca se doreste un randament maxim”, a adaugat studentul.

Pretul unui ou poate ajunge la 100 de lei

Femelele încep reproducerea la vârsta de doi ani, iar sezonul de reproducere începe în primavara si dureaza pâna în septembrie. Astfel, pretul unui ou poate ajunge si la 100 de lei.

„În timpul sezonului de reproducere, putem colecta de la fiecare familie un ou la 24-48 de ore. Pretul unui ou variaza între 80-100 lei si coaja oului 50 de lei, care se foloseste pentru decoratiuni. Pretul carnii variaza între 60-100 lei/kg. Orice început este greu, dar nu si imposibil, eu pariez pe strut 100- pentru ca îi stiu potentialul si treptat i-am învatat stilul de viata, care este diferit de restul animalelor. O alimentatie corecta, bine pusa la punct, un spatiu suficient de mare si dragostea pentru aceste splendide pasari, face mai mult decât rentabila afacerea cu struti”, a mentionat Sebastian.

Mai mult, în ceea ce priveste viitorul, fermierul viseaza sa ajunga cel mai mare crescator de struti din România.

„Piata este una în crestere de la an la an, carnea are proprietati deosebite, cum ar fi: Vitamina E, fier si Omega 6. Sunt multumit de ce fac în prezent si în viitor mi-am propus sa ajung printre cei mai mari crescatori de struti din tara (visul meu pornit la 20 de ani). Sunt convins ca în 3-4 ani o sa realizez tot ce mi-am propus”, a precizat acesta.

Strutul sau „pasarea-camila”

O familie reproducatoare costa în medie 2000-2.500€, astfel ca urmatoarea perioada Sebastian are în plan si achizitionarea de trei familii reproducatoare si formarea de noi familii din exemplarele pe care le detine. La aproximativ 2,7 m înaltime si cântarind pâna la 140 kg, strutul este cea mai înalta si mai grea dintre pasari, având cel mai mare ou.

„Stiu ca am o vârsta destul de frageda, majoritatea merg în cluburi în weekend, însa eu prefer sa merg acasa sa muncesc pentru viitorul meu si în timpul saptamânii sunt implicat la USV, facultatea iubita de mine. Anul viitor am în plan achizitia de 3 familii reproducatoare si formarea de familii din exemplarele pe care le detin. E o afacere ce necesita timp, 2-3 ani de investitii pentru a ajunge la rezultatul dorit, dar rabdarea ma reprezinta. Îmi doresc ca în viitorul apropiat sa pun în practica toate tehnologiile învatate pe parcursul studiilor. Viitorul suna bine, daca ai încredere în fortele proprii si faci totul din pasiune”, a sustinut Sebastian.

Citește toată știrea

Un student de la USV şi-a cumpărat 32 de struţi şi visează să ajungă printre cei mai mari crescători din ţară
Publicitate