Publicitate

O Madona cu Pruncul, datând de la sfârsitul secolului al XV-lea, atribuita lui Sandro Botticelli, se afla în posesia unei familii în regiunea Napoli din sudul Italiei. Miercuri, Ministerul Culturii si carabinierii au anuntat ca au rechizitionat opera pentru restaurare.
Acest tablou, „La Madonna delle Grazie”, datat 1470, este bine cunoscut de istoricii de arta, care îl atribuie lui Sandro Botticelli. Initial a apartinut lui Sixtus al IV-lea, un papa renascentist care a oferit-o familiei Medici ca dar pentru proprietatea lor din sudul Italiei. Pentru o lunga perioada de timp, a fost expus într-o capela din Santa Maria la Carità, lânga Napoli, înainte de a ajunge în mâinile unei familii locale în secolul al XX-lea. Nu se stie cum si de ce. Un alt mister este faptul ca statul, care si-a pastrat dreptul de a inspecta lucrarea, a facut acest lucru destul de întâmplator. Ca urmare, pictura a cazut într-o relativa uitare. Pâna la aceasta operatiune efectuata la domiciliul ultimului mostenitor al familiei cu ajutorul carabinierilor.

Tabloul se afla într-o stare jalnica. Se estimeaza ca restaurarea va dura un an. „Fecioara cu Pruncul” va fi apoi expus la Napoli. Între timp, autoritatile vor cere socoteala familiei si poate si functionarilor publici, care au dat dovada de nepasare de-a lungul anilor.

Citește toată știrea

Un tablou de Botticelli abandonat a fost regăsit şi este evaluat la 100 de milioane de euro
Publicitate