Publicitate

Poate dura ani de zile pentru ca persoanele care traiesc cu sindromul oboselii cronice (cunoscut si sub numele de encefalomielita mialgica sau ME/CFS) sa primeasca un diagnostic oficial, iar acestea sunt dintre cele norocoase. Expertii sugereaza ca pâna la 91- dintre persoanele din Statele Unite ramân nediagnosticate, traind fara sprijin medical pentru o afectiune care le rapeste energia, puterea de concentrare a creierului si o viata lipsita de griji. Aceste statistici s-ar putea însa îmbunatati în timp, cu ajutorul unui test de diagnosticare nou dezvoltat. Daca testul de sânge va furniza rezultatele dorite si înstudii mai ample, care urmeaza dupa studiul pilot, atunci ar putea fi utilizat în diferentierea ME/CFS de alte boli, cum ar fi fibromialgia, boala Lyme cronica si Covid prelungit.
Sindromul de oboseala cronica este înca privit cu scepticism de multi profesionisti din domeniul medical, fara optiuni de tratament eficiente sau o patologie clara.

Acum, o echipa de oameni de stiinta condusa de Universitatea Oxford a publicat rezultatele preliminare ale unui studiu pilot pentru un test bazat pe celule sanguine, care poate face diferenta între persoanele neafectate si cele cu sindrom de oboseala cronica cu o precizie de 91-.

„Diagnosticul timpuriu le-ar permite pacientilor sa îsi gestioneze mai eficient afectiunile, si ar putea duce la noi descoperiri în ceea ce priveste caile bolii si dezvoltarea de tratamente”, spune Jiabao Xu în cercetarea publicata în revista cu acces liber, Advanced Science.

Testul de sânge face diferenta între proprietatile unui tip de celule sanguine numite celule mononucleare din sângele periferic (PBMC) la persoanele cu si fara ME/CFS, folosind o tehnica numita spectroscopie Raman si un instrument de inteligenta artificiala (AI).

Studiile anterioare au sugerat ca celulele PMBC de la persoanele cu ME/CFS au o functie energetica redusa, rezultate care se potrivesc cu o teorie emergenta conform careia afectiunea este una cauzata de o productie deficitara de energie. Pornind de la studiul pilot si de la cercetarile care sugereaza ca celulele PBMC sunt perturbate în ME/CFS, echipa a testat noua abordarea de diagnosticare pe aproape 100 de persoane: 61 de persoane cu ME/CFS, 16 controale sanatoase si 21 de persoane cu scleroza multipla, o tulburare autoimuna care are multe simptome similare cu ME/CFS.

Echipa a profilat mai mult de 2.000 de celule din 98 de mostre de pacienti, analizând vibratiile moleculare ale celulelor individuale.

Spectrele rezultate, foarte asemanatoare cu cele pe care astronomii le folosesc pentru a observa compozitia chimica a stelelor, reflecta schimbarile în nivelurile de metaboliti intracelulari produsi atunci când celulele metabolizeaza combustibilul.

Echipa observat diferente metabolice clare între pacientii cu ME/CFS si cele doua grupuri de control. Aplicând algoritmul de AI, testul a putut clasifica cu acuratete 91- dintre pacienti si a putut chiar face diferenta între pacientii cu ME/CFS usoara, moderata si severa cu o acuratete de 84-.

Studii suplimentare pentru a valida rezultatele în cohorte mai mari vor necesita ceva timp. Echipa spera ca noua metoda depaseste problemele pe care alti cercetatori le-au întâmpinat în ceea ce priveste procesarea probelor. Cu toate acestea, spectroscopia Raman cu o singura celula nu este usor disponibila în laboratoarele de diagnosticare certificate.

Teste similare bazate pe celule sanguine care utilizeaza diferite tehnici analitice s-au dovedit a fi promitatoare si în studii anterioare. În 2019, oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford au publicat rezultatele unui studiu pilot asupra unui test care analizeaza celulele PBMC, însa de atunci nu s-a mai auzit nimic despre progresele acestuia. (Membrii echipei de la Stanford îsi continua studiile privind ME/CFS).

Între timp, un numar incalculabil de persoane care traiesc cu ME/CFS înca asteapta un diagnostic si optiuni de tratament adecvate, bazate pe dovezi. Autorii recentului studiu spera ca acest lucru se va schimba în curând cu noul test, care indica schimbari biologice detectabile care limiteaza energia si altereaza viata persoanelor care se confrunta cu acest sindrom.

Citește toată știrea

Un test de sânge pentru sindromul oboselii cronice a dovedit o acurateţe de 91% într-un studiu pilot
Publicitate