Publicitate

Un nou tip de terapie oncologica, bazata pe un virus comun care infecteaza si distruge apoi celulele canceroase, a furnizat rezultate promitatoare în primele etape ale unor teste realizate pe oameni, au anuntat cercetatori din Regatul Unit, relateaza vineri BBC.
Cancerul unuia dintre pacienti a disparut complet, iar ceilalti au beneficiat de o reducere a tumorilor.

Noul tratament se bazeaza pe o formula atenuata a virusului herpesului oral – herpes simplex -, care a fost modificat pentru a distruge tumorile canceroase.

În perioada urmatoare va fi nevoie de studii mai ample si mai îndelungate, însa expertii în medicina considera ca acest tratament injectabil ar putea sa ofere un veritabil „colac de salvare” pentru mai multe persoane diagnosticate cu cancer în stare avansata.

Krzysztof Wojkowski, un barbat de 39 de ani care lucreaza în constructii si care locuieste în vestul Londrei, este unul dintre pacientii care au participat la etapa de evaluare a sigurantei acestui tratament în cadrul unui studiu clinic, coordonat de Institute of Cancer Research la spitalul Royal Marsden administrat de NHS Foundation Trust.

El a fost diagnosticat în 2017 cu un cancer al glandelor salivare. În pofida unei operatii chirurgicale si a altor tratamente ulterioare, cancerul sau a continuat sa se dezvolte.

„Mi s-a spus ca nu mai exista nicio optiune de tratament pentru mine si mi-au fost acordate îngrijiri paliative. M-am simtit devastat atunci, asa ca mi s-a parut incredibil când mi-a fost oferita sansa sa ma alatur acestui studiu clinic”, a declarat el.

O scurta perioada de administrare a acelei terapii virale – bazata pe o versiune special modificata a virusului herpetic oral, care provoaca de obicei o eruptie veziculoeritemoasa în zona buzelor – pare sa îl fi vindecat de cancer.

„Am facut injectii la fiecare doua saptamâni timp de cinci saptamâni, iar ele au eliminat complet cancerul meu. Nu mai am cancer de doi ani”, a dezvaluit acelasi pacient.

Injectiile, administrate direct în tumoare, ataca cancerul prin doua cai: invadând celulele canceroase si facându-le sa explodeze, precum si prin activarea sistemului imunitar.

Aproximativ 40 de pacienti au încercat acest tratament în cadrul studiului clinic. Unii au primit doar injectia cu terapia virala, denumita RP2. Altii au primit si un alt medicament dezvoltat împotriva cancerului, Nivolumab.

Studiul, prezentat la o conferinta medicala desfasurata la Paris, a furnizat urmatoarele concluzii: Trei dintre cei noua pacienti care au primit doar RP2, inclusiv Krzysztof Wojkowski, au beneficiat de o reducere a tumorilor; sapte dintre cei 30 de pacienti care au primit tratamentul combinat au prezentat la rândul lor beneficii medicale; efectele secundare, precum oboseala, au fost în general moderate.

Coordonatorul principal al studiului, profesorul Kevin Harrington, a declarat pentru BBC ca reactiile constatate în urma acestui tratament au fost „cu adevarat impresionante” asupra unei game variate de cancere avansate, inclusiv împotriva cancerului de esofag si a unei forme rare de cancer ocular.

Nu este pentru prima data când oamenii de stiinta au utilizat un virus pentru a combate cancerul. Serviciul National de Sanatate din Regatul Unit (NHS) a autorizat deja în urma cu doi ani o terapie bazata pe virusul racelii, denumita T-Vec, pentru cancerele avansate de piele.

Profesorul Kevin Harrington a declarat ca terapia RP2 reprezinta o versiune perfectionata a terapiei T-Vec. AGERPRES

Citește toată știrea

Un virus capabil să distrugă cancerul a furnizat rezultate promiţătoare în primele teste realizate pe oameni
Publicitate