Publicitate

Unchiul primarului Mihai Chirica nu a reusit sa convinga nici Tribunalul de meritele sale de „revolutionar cu rol determinant” în evenimentele de la 1989. Cererea sa de a primi un hectar de teren intravilan în municipiu fusese respinsa în primavara anului trecut de Judecatorie. Acum, a fost respinsa si de Tribunal. Vasile Chirica mai are totusi sansa recursului.
Chirica a cerut atribuirea în proprietate cu 10.000 mp de teren, în baza unui certificat eliberat în 2016, conform caruia ar fi fost „luptator pentru victoria revolutiei din decembrie 1989, cu rol determinant”. Conform legii 341/2004, „a recunostintei”, luptatorii cu rol determinant au dreptul la o recompensa sub forma unui teren extravilan, daca nu detin deja o proprietate funciara. Chirica a aratat ca îndeplineste conditiile legale pentru a primi pamânt, dar Primaria fie nu îi raspunsese, fie nu îi daduse un raspuns concret.

De cealalta parte, reprezentantii municipalitatii au precizat ca revolutionarii primesc teren „în limita posibilitatilor”, iar Primaria nu dispune de suficient teren nici pentru a-i pune în posesie pe fostii proprietari ale caror pamânturi fusesera confiscate în timpul regimului comunist. Fara a respinge cererea lui Vasile Chirica, Primaria era în imposibilitatea de a i-o satisface.

În replica, Chirica a atasat la dosar un inventar al domeniului public si privat al municipiului, care mentiona existenta a 61,93 ha libere în zona Moara de Vânt. Un expert a prezentat doua variante de detasare din aceasta suprafata a câte unui hectar pentru îndestularea pretentiilor lui Vasile Chirica.

Solicitarea a fost totusi respinsa, întrucât tot terenul detinut de Primarie în Moara de Vânt este de domeniu public. „Instanta constata ca suprafata de teren de 187.116 mp, din extravilan Iasi, Zona Moara de Vânt – Podgoria Copou, apartine domeniului public. Bunurile apartinând domeniului public sunt inalienabile si insesizabile, astfel ca instanta nu poate admite cererea reclamantului de atribuire în proprietate a unor suprafete de teren ce apartin domeniului public. Fata de aceste considerente, instanta urmeaza sa respinga, ca neîntemeiata, prezenta actiune”, au conchis magistratii Judecatoriei.

În apel, Vasile Chirica a propus trecerea unui hectar de teren din domeniul public al statului în cel privat al Primariei, astfel încât sa poata fi pus în posesie. De asemenea, a solicitat depunerea ca proba a unei expertize topografice. Aceasta solicitare i-a fost însa respinsa, întrucât nu ar fi adus nimic nou. Dezbaterea dosarului a fost amânata în mai multe rânduri din cauza faptului ca judecatorii s-au aflat în greva. Când judecata s-a reluat, magistratii Tribunalului nu au stat mult pe gânduri, decizând si ei respingerea cererii depuse de unchiul primarului. 

Citește toată știrea

Unchiul primarului Mihai Chirica, tratat cu refuz la Tribunal. El ceruse un hectar din patrimoniul oraşului, pe motiv că este „revoluţionar”
Publicitate