Publicitate

Guvernul ungar a relaxat vineri unele criterii de protectie a mediului pentru a permite taierea mai multor arbori astfel încât sa poata fi acoperita cererea de lemne pentru foc, dupa cresterea preturilor la gaze naturale si energie electrica în urma razboiului din Ucraina, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.
De exemplu, va fi eliminata astfel interdictia taierii de arbori cu capacitate de regenerare din paduri aflate în proprietatea statului si care erau supuse normelor de protectie ecologica. De asemenea, Ministerul ungar al Agriculturii va putea autoriza taierea padurilor care nu se afla în planurile de reîmpadurire.

Companiile statale de reîmpadurire vor avea sarcina de a distribui si vinde lemnele pentru foc din padurile publice, potrivit nevoilor economice ale gospodariilor si solicitarilor venite din partea primariilor.

Dupa ce guvernul ungar a declarat pe 13 iulie starea de urgenta energetica, marind preturile la gaz si electricitate pentru gospodariile care consuma peste medie, a crescut cererea de lemne de foc, ca sursa energetica alternativa.

Padurile ocupa 21- din suprafata Ungariei, cu un volum de masa lemnoasa de peste 400 de milioane de metri cubi, care a crescut cu circa 50 de milioane de metri cubi în ultimul deceniu ca urmare a campaniilor de reîmpadurire.

Ungaria cumpara din Rusia 65- din petrolul si 85- din gazul natural de care are nevoie, astfel ca este una dintre tarile UE cele mai vulnerabile în cazul unei sistari a livrarilor acestor materii prime energetice în urma sanctiunilor europene impuse Rusiei dupa agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

Guvernul condus de Viktor Orban, care dintre toate cele din UE are cele mai bune relatii cu Moscova, a anuntat ca va importa din Rusia un volum suplimentar de 700 de milioane de metri cubi de gaz.

Citește toată știrea

Ungaria autorizează o creştere a tăierii de lemne pentru foc, din cauza scumpirii gazului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate