Publicitate

Ungaria, foarte dependenta de energia rusa, s-a opus, luni, impunerii oricarei sanctiuni de catre Uniunea Europeana care ar afecta cooperarea nucleara cu Moscova, în urma consultarilor din acest weekend de la Bruxelles referitoare la adoptarea unor noi masuri, relateaza AFP.
”Din pacate, unele entitati din cadrul UE (…) încearca în continuare sa puna obstacole în calea investitiilor nucleare”, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, în cadrul conferintei generale anuale a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) la Viena.

Potrivit lui Szijjarto, acestea sunt ”atacuri la suveranitatea” Ungariei, care beneficiaza de derogari de la embargoul european pe petrol si evita orice alte sanctiuni energetice, chiar indirecte (constructii, inginerie sau servicii IT) .  Este ”o linie rosie”, a insistat el, adaugând ca astfel de masuri ar ”încalca reglementarile europene”.

Ungaria urmeaza sa înceapa în curând lucrarile la doua noi reactoare nucleare, în colaborare cu gigantul rus Rosatom. Întreruperea cooperarii nucleare cu Rusia este ceruta de tarile care prefera sanctiuni drastice – tarile baltice, Polonia si Irlanda – dar nu se ajunge la un consens la nivelul Uniunii, potrivit unei surse diplomatice europene.

Bulgaria, care nu mai primeste gaz rusesc, este si ea îngrijorata: singura sa centrala nucleara produce aproximativ o treime din energia electrica a tarii.

În plus, premierul nationalist Viktor Orban, care este nerabdator sa mentina legaturi strânse cu Moscova, a criticat din nou strategia UE luni, în contextul inflatiei în crestere. ”Europa s-a împuscat în picior (…) Un pitic impune sanctiuni unui gigant, în timp ce sanctiunile pot functiona doar daca sunt aplicate invers”, a declarat Orban la Budapesta, într-un discurs rostit în fata Parlamentului.

 

 

Citește toată știrea

Ungaria se opune sancţiunilor asupra energiei nucleare ruseşti
Publicitate