Publicitate

La Iasi, oamenii (care se cred) inteligenti sunt reticenti la implicarea politica/civica. Cei putini care îsi iau inima în dinti sunt orgoliosi, solitari, prea mult sau deloc dispusi la compromis, usor „alcoolizabili” de aburii puterii sau, dimpotriva, mult prea boemi. Elitele nu-s în stare nici macar de unitate. Asa ca ne pasc alti patru ani de „liniste si stabilitate”.
„USR Iasi reprezinta un standard de integritate si lucreaza pentru binele comunitatii, aducând în rândul acesteia stabilitate, liniste si unitate.” Asa se încheie comunicatul de presa prin care organizatia locala a USR a anuntat excluderea din partid a consilierului local Razvan Timofciuc. Asadar, principalul partid de opozitie din Iasi îl da afara pe consilierul cel mai incomod puterii, în numele „stabilitatii, linistii si unitatii”. Mai lipsea sa adauge „ne cerem scuze domnului primar pentru decizia tardiva si disconfortul creat“. Acum se explica de ce majoritatea construita în jurul lui Mihai Chirica a cumparat fara emotii, la prima strigare, un userist si l-a pus viceprimar. Sau de ce, recent, când USR putea reechilibra raportul de forte în CL, doi consilieri si-au anuntat peste noapte demisia. La Iasi, pentru USR „binele comunitatii” înseamna „stabilitate, liniste si unitate”. Parca au preluat cu „copy paste” sloganul lui Chirica si Alexe la alegerile din 2024.

În decizia de excludere, lui Razvan Timofciuc i s-au reprosat conflictul de interese constatat de ANI si faptul ca a criticat conducerea filialei. Prima acuzatie e de forma, sa dea bine la cântar. Trebuia sa-l excluda din martie, de la decizia definitiva a Înaltei Curti, daca integritatea îi framânta pe liderii filialei. Ca sa nu mai spunem ca într-o speta mult mai grava, USR Bucuresti tine cu dintii de onoarea primaritei Clotide Armand. Timofciuc a fost dat afara pentru ca a avut curaj sa faca opozitie într-un partid nascut sa faca opozitie. Dar care, la Iasi, militeaza pentru unitate sub spectrul linistii si stabilitatii.

Excluderea lui Timofciuc depersonalizeaza si mai mult organizatia USR Iasi, dupa ce partidul i-a pierdut, din varii motive, pe Dan Lungu, Cosette Chichirau si alte voci cu rezonanta în comunitatea locala. În comunicatul de presa amintit mai sus, semnat de seful filialei, Stefan Tanasa, se mentioneaza ca USR Iasi promoveaza meritocratia si competenta, dar nimeni n-a reusit sa explice pâna acum ce merite si competente l-au adus pe Stefan Tanasa în fruntea celui mai votat partid din Iasi în 2020. „Tanasa sef la USR Iasi” ramâne un mister care le va da batai de cap istoricilor peste un secol. Si tipului cu par vâlvoi de la „Extraterestri antici” i-ar fi greu sa propuna o explicatie plauzibila. La organizatia municipala, Filip Havârneanu lasa impresia ca foloseste filiala pentru ceva adrenalina în plus, ca a ales sa conduca filiala pentru a se da „rotund” la balurile bobocilor. „Eu am sarit azi cu parasuta, tu?” „Eu conduc USR pe muncipiu la Iasi. Dansezi?” Macar de si-ar folosi atuul vârstei pentru a transmite mesaje publice pe un ton mai non-conformist, mai prietenos cu tânara generatie. Dar daca faci abstractie de antet, comunicatele USR Iasi pe municipiu par scrise de echipa lui Maricel Popa. Parlamentarii Monica Berescu si Cristian Berea au intrat într-un con de umbra, iar în rarele momente în care încearca sa comunice le lipseste „verbul”. Singurul din filiala cu ceva „zvâc” a ramas Marius Bodea. Însa, oricât de „chinezesc” a ajuns sa arate Iasul, nu poti câstiga o primarie numai cu filmulete pe TikTok.

Mi-e teama ca problema la USR Iasi, nu e USR, ci chiar Iasul. La Timisoara, Dominic Fritz a reinventat un oras peste care se asternuse provincialismul si resemnarea. Pâna si liderii PSD îl lauda. La Bucuresti, USR îl sustine pe Nicusor Dan, desi edilul a parasit partidul, un demers matur si responsabil în lupta cu cea mai puternica mafie imobiliara din România. La Cluj sau Oradea, useristilor le e greu sa vocifereze pentru ca orasele sunt conduse, în general, pe calapod userist. La Iasi, oamenii (care se cred) inteligenti sunt reticenti la implicarea politica/civica. Cei putini care îsi iau inima în dinti sunt orgoliosi, solitari, prea mult sau deloc dispusi la compromis, usor „alcoolizabili” de aburii puterii sau, dimpotriva, mult prea boemi. Elitele nu-s în stare nici macar de unitate. Asa ca ne pasc alti patru ani de „liniste si stabilitate”.

Citește toată știrea

USR apără la Iaşi liniştea şi stabilitatea puterii
Publicitate