Publicitate

Paisprezece persoane suspectate de apartenenta la o vasta retea care fabrica si vindea arme create cu ajutorul imprimantelor 3D, precum si clienti, au fost arestate la sfârsitul lunii ianuarie în Franta si Belgia, a anuntat luni Parchetul din Marsilia (sud-estul Frantei), potrivit AFP.
În urma unei anchete desfasurate de un an de Divizia cyber a Jandarmeriei nationale franceze, anchetatorii – în cursul perchezitiilor efectuate la sfârsitul lunii ianuarie în regiunile Provence-Alpes-Côte d’Azur (sud-est), Ile-de-France (regiunea pariziana), Grad-Est (nord-est) si Midi-Pyrénées – au reusit sa recupereze opt imprimante 3D, sapte arme 3D complete, precum si 24 de arme conventionale.

„Este o premiera în Franta”, ceea ce „nu înceteaza sa ne îngrijoreze”, a declarat procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone, în cadrul unei conferinte de presa în care au fost prezentate trei dintre armele confiscate.

Capul retelei este un tânar de 26 de ani, deja condamnat pentru o infractiune legata de droguri, care anterior îsi avea resedinta în comuna Roquebrune-sur-Argens (în sud-estul Frantei). Între timp acesta s-a mutat în Belgia, iar autoritatile judiciare franceze au emis un mandat international de arestare pe numele sau.

„El împartaseste o mentalitate libertariana” înscriindu-se în „miscarea pro-arme din SUA” al carei scop este „distribuirea de arme unui numar din ce în ce mai mare de persoane pentru a proteja statul pe care îl considera totalitar si opresiv”, a explicat colonelul Herve Petry, seful unitatii nationale franceze de cyber.

„Fenomenul nu este nou, dar a capatat o dimensiune îngrijoratoare”, a afirmat colonelul francez.

În afara capului retelei, sase persoane se afla de acum în custodia politiei: cinci au fost plasate sub control judiciar, iar o alta în arest preventiv. Toti suspectii au vârste cuprinse între 18 si 30 de ani, iar unii au si cazier judiciar.

Unii dintre ei se ocupau de fabricarea armelor, în timp ce altii au actionat ca intermediari sau distribuitori. Au fost arestati, de asemenea, cumparatori (colectionari sau persoane legate de traficul de droguri).

Pentru a scapa controlului, piesele fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D erau trimise una câte una clientului.

Aceste arme, de o calitate „buna sau chiar foarte buna”, se apropie în proportie de „95- de modelul original”, a precizat colonelul Petry.

Armele respective puteau fi apoi revândute la preturi cuprinse între 1.000 si 1.500 de euro, „mai ieftin decât un Kalasnikov”, potrivit procurorului din Marsilia. AGERPRES

 

Citește toată știrea

Vastă reţea de fabricare a armelor 3D, destructurată în Franţa şi Belgia
Publicitate