Vicepresedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara, Gabriel Predica, a anuntat, luni seara, ca nu s-a ajuns la nicio formula multumitoare în urma negocierilor de la Guvern, mai ales ca Executivul a redus procentul privind cresterea salariala, fata de ultima negociere.
”Din puntul de vedere al Federatiei Solidaritatea Sanitara, concluzia este urmatoarea: nu am ajuns la o formula care sa ne multumeasca, ne vom continua formele de protest. Ceea ce guvernul a oferit astazi este insuficient. Spre surprinderea colegilor care au participat la negocieri, oferta guvernului a fost inferioara ofertei pe care au facut-o în data de 25 ianuarie. Daca vom verifica site-ul guvernului, vom constata ca la finalul acelei discutii, inclusiv purtatorul de cuvânt al guvernului si chiar si în comunicarea publica pe care guvernul a facut-o în ziua respetiva, oferta a fost de 20 la suta la anvelopa salariala. La întâlnirea de astazi oferta guvernului a fost de 15 la suta, la volumul salariilor de baza. Consideram ca 5 la suta a fost acordat cu 1 ianuarie. Iata ca ne aflam într-o situatie în care guvernul însusi îsi reduce oferta facuta anterior, ceea ce evident noi nu putem accepta. Prin urmare vom continua protestele pe care le-am declansat saptamâna trecuta, prin pichetarea Ministerului Muncii”, a declarat Gabriel Predica, luni seara, la Medika TV.
Întrebat ce se va întâmpla mai departe, care este planul sindicalistilor de la Solidaritatea Sanitara, Predica a precizat ca urmeaza o pichetare a mInisterului Sanatatii.
”Pasul imediat urmator este o pichetare care se va desfasura în fata Ministerului Sanatatii în data de 8 februarie, între orele 11 si 13. În paralel noi am declansat conflictul colectiv de munca, ceea ce poate conduce la greva si în acelasi timp am notificat guvernul cu privire la declansarea grevei împotriva politicilor sociale si economice ale guvernului”, a subliniat Predica.
Întrebat, de asemenea, de ce nu se face o oferta conform cererilor, Predica a raspuns ca lista de revendicari curpinde actuala lege a salarizarii care a fost amânata si s-a referit si la declansarea grevei.
”Lista noastra de revendicari cuprinde actuala lege a salarizarii. Este de notorietate ca aceasta lege este amânata si prorogata de la aparitia ei din 2018, ceea ce ar presupune o crestere medie de 30 la suta a salariilor, plus cea de-a doua cerinta a noastra vizavi de majorari salariale, respectiv o crestere medie pe anul 2024 de cel putin 25 la suta. Deci într-un proces de negociere, noi de aici pornim ca organizatie sindicala. Asta ne dorim pentru membrii nostri. Guvernul vine si face o oferta, dar iata, o si reduce. În mod normal, în procesul de negociere trebuie sa ajungem la un compromispentru ca asa e firesc si asa ar trebui sa se întâmple, fara a ajunge la forme de protest cum ar fi o greva”, a mai spus Predica.