Publicitate

Soldatii israelieni au gasit un tunel folosit de militantii Hamas la spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat armata, care a publicat o înregistrare video ce ar arata intrarea într-un tunel, aflata într-o zona exterioara a celui mai mare spital din Gaza, relateaza Reuters, citata de News.ro.
Înregistrarea video, pe care Reuters precizeaza ca nu a putut sa o verifice imediat, arata o gaura adânca în pamânt, plina de moloz si înconjurata de resturi de beton si lemn si nisip. Se pare ca zona fusese excavata: un buldozer apare în fundal.

Armata a declarat ca trupele sale au gasit, de asemenea, un vehicul în spital care continea un numar mare de arme.

Într-un interviu pentru CBS News, premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca Israelul are „indicii puternice” ca cel putin unii dintre ostatici au fost tinuti în principalul spital din Gaza, acesta fiind unul dintre motivele pentru care armata a intrat în spital. Cu toate acestea, a adaugat el, „daca au fost, ostaticii au fost scosi”.

 

El a mai spus ca Israelul are „informatii despre ostatici”. Dar, a subliniat el, „cu cât spun mai putin despre asta, cu atât mai bine”.

Joi seara, Hamas a reactionat la afirmatiile Pentagonului si ale Departamentului de Stat al SUA potrivit carora gruparea foloseste spitalul Al-Shifa în scopuri militare, spunând ca „este o repetare a unui narativ vadit fals, demonstrat de performantele slabe si ridicole ale purtatorului de cuvânt al armatei de ocupatie”.

Statele Unite sunt încrezatoare într-o evaluare a propriilor agentii de informatii privind activitatile Hamas în spitalul Al Shifa si nu o vor împartasi si nici nu o vor detalia, a replicat un purtator de cuvânt de la Casa Alba, John Kirby.

Seful Statului Major al armatei israeliene a declarat ca Israelul este aproape de a distruge sistemul militar al Hamas în nordul Fâsiei Gaza si exista semne ca armata îsi va extinde campania si în alte parti ale enclavei de 2,3 milioane de locuitori. Israelul a distribuit brosuri în care le spune civililor sa paraseasca patru orase din sudul Fâsiei Gaza, zone despre care se spusese anterior ca sunt sigure.

Oficialii israelieni au declarat ca Hamas a tinut o parte dintre cei 240 de ostatici luati de atacatori pe 7 octombrie în complexul spitalicesc Al-Shifa. Trupul unei femei ostatice a fost recuperat joi de catre trupe într-o cladire din apropierea Al Shifa, a declarat armata. În cladire au fost gasite, de asemenea, echipamente militare, inclusiv pusti Kalasnikov si grenade propulsate de rachete, a precizat aceasta.

Human Rights Watch a declarat ca spitalele beneficiaza de protectie speciala în conformitate cu dreptul umanitar international. „Spitalele îsi pierd aceste protectii doar daca se poate demonstra ca din incinta lor au fost efectuate acte daunatoare”, a subliniat Louis Charbonneau, director al organizatiei de supraveghere la ONU.

Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, aflat în prima sa vizita în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie, a cerut Israelului sa faca mai mult pentru a proteja civilii din Gaza. „Va înteleg furia, dar permiteti-mi sa va rog sa nu va lasati consumati de furie”, a declarat Borrell.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat ca Hamas este de vina nu numai pentru atacul din 7 octombrie, ci si pentru situatia actuala a palestinienilor din Gaza.

Cele doua companii de telecomunicatii din Gaza au anuntat ca toate sursele de energie care alimenteaza reteaua s-au epuizat si, prin urmare, toate serviciile din teritoriu au fost oprite. Israelul refuza importurile de combustibil, spunând ca Hamas le-ar putea folosi în scopuri militare.

Cu comunicatiile întrerupte si în lipsa combustibilului, agentia ONU pentru refugiatii palestinieni, UNRWA, a declarat ca este imposibil sa coordoneze convoaiele de camioane cu ajutoare umanitare.

„Daca nu vine combustibilul, oamenii vor începe sa moara din cauza lipsei lui. Mai exact de când, nu stiu. Dar va fi mai devreme decât mai târziu”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini.

Pâna joi seara târziu, nu se mai stia nimic de la companiile Paltel si Jawwal, ale caror retele de internet, telefonie mobila si telefonie fixa au ramas nefunctionale.

Civilii palestinieni au fost cei mai afectati de campania militara lansata de câteva saptamâni de Israel, ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Autoritatile sanitare din Gaza, considerate de încredere de catre Natiunile Unite, afirma ca cel putin 11.500 de persoane au fost confirmate ca fiind ucise în bombardamentele israeliene si invazia terestra – dintre care peste 4.700 de copii.

Citește toată știrea

VIDEO Israelul susține că a găsit un tunel Hamas la spitalul Al Shifa, din Gaza
Publicitate