Publicitate

NATO îsi consolideaza apararea în Europa de Est pentru a se apara de agresiunea rusa, într-un nou efort militar numit „Scut aerian”.

Mai multe unitati americane si europene de aparare antiracheta au sosit în ultimele luni în tari limitrofe Rusiei sau Ucrainei. Desfasurarile de „Scut aerian” pot dura pâna la câteva luni în bazele aeriene si în alte locatii din Europa de Est, a precizat un oficial NATO.

Statele Unite, Germania si Olanda au instalat sisteme antiracheta Patriot în Slovacia si Polonia; Franta a adus sistemul sau de aparare antiracheta sol-aer „Mamba” în România, iar Spania opereaza sistemul sau national avansat de rachete sol-aer în Letonia.

Echipamentele pot doborî rachete de croaziera si balistice, precum si aeronave cu si fara pilot.

Avioanele de lupta ale Canadei CF-188 si-au preluat deja sarcinile de politie aeriana NATO la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu si vor securiza cerul alaturi de Fortele Aeriene Române pentru urmatoarele patru luni, a comunicat Ministerul Apararii din România.

Alianta transatlantica formata din 30 de tari a efectuat de mult timp misiuni de „politie aeriana” care trimit avioane de lupta pentru a tine la distanta avioanele inamice. Însa „Scutul aerian” a început ca raspuns la invazia Rusiei în Ucraina. 

Mai mult, pe newsweek

Citește toată știrea

VIDEO România intră sub un „scut aerian NATO”. Avioane de luptă canadiene la baza Kogălniceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate