Firma americana Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privata care a reusit sa trimita cu succes pe Luna o sonda spatiala.
Aselenizarea a reusit în noaptea de joi spre vineri (ora României) fiind o premiera pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urma cu 51 de ani.
Modulul de aselenizare Nova-C al companiei Intuitive Machines, numit „Odysseus”, a decolat la putin timp dupa ora locala 01:00 (06:00 GMT), în vârful unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, de la Centrul Spatial Kennedy din Cape Canaveral al agentiei spatiale americane NASA.
Imagini video transmise online în direct de NASA-SpaceX au aratat racheta cu doua trepte înaltându-se de pe rampa de lansare si strapungând cerul întunecat, deasupra coastelor statului Florida de la Oceanul Atlantic.
Lansarea, stabilita anterior pentru miercuri dimineata, a fost amânata cu 24 de ore din cauza temperaturilor neregulate detectate în metanul lichid utilizat în sistemul de propulsie al sondei de aselenizare. SpaceX a indicat ca problema a fost rezolvata ulterior.
Desi este considerata o misiune a companiei Intuitive Machines, zborul IM-1 transporta sase încarcaturi utile ale NASA constând în instrumente concepute pentru a culege date despre mediul selenar înainte de revenirea astronautilor pe Luna, planificata de NASA spre sfârsitul acestui deceniu.
Lansarea de joi a avut loc la o luna dupa ce o tentativa de aselenizare a unei alte companii private, Astrobotic Technology, a înregistrat un esec din cauza unei scurgeri la sistemul de propulsie care a intervenit în timpul calatoriei catre Luna a sondei sale de alunizare, plasata pe orbita la 8 ianuarie de catre o racheta Vulcan a United Launch Alliance (ULA), aflata la zborul sau de debut.
Esecul modului de aselenizare Peregrine de la Astrobotic, care transporta sarcini utile ale NASA catre Luna, a marcat a treia oara când o companie privata nu a reusit sa realizeze o aselenizare controlata, în urma eforturilor nereusite ale unor companii din Israel si Japonia.
Acele accidente au ilustrat riscurile cu care se confrunta NASA în demersul sau de a se baza mai mult decât în trecut pe sectorul comercial pentru a-si realiza obiectivele de zbor spatial.
Nova-C al Intuitive Machines, un cilindru hexagonal cu patru picioare, ar urma, conform planului, sa ajunga la destinatie dupa un zbor de aproximativ o saptamâna, la 22 februarie, pentru o aselenizare în craterul Malapert A, lânga polul sudic al Lunii.
În cazul unui succes, zborul ar reprezenta prima coborâre controlata pe suprafata Lunii realizata de SUA dupa ultima misiune selenara a echipajului Apollo, în 1972, si prima astfel de reusita înregistrata de o companie privata.
Evenimentul ar marca, de asemenea, prima calatorie pe suprafata Lunii în cadrul programului selenar Artemis al NASA, în contextul în care SUA se lupta sa aduca astronauti pe satelitul natural al Pamântului înaintea Chinei.
NASA a anuntat luna trecuta ca îsi amâna data vizata pentru prima aselenizare cu echipaj uman în cadrul programului Artemis din 2025 pâna la sfârsitul anului 2026, în timp ce China a declarat ca vizeaza sa faca acest lucru în 2030.
Misiunea IM-2 a companiei Intuitive Machines este programata sa ajunga la polul sud al Lunii în 2024, aceasta fiind urmata de misiunea IM-3 mai târziu în cursul aceluiasi an, cu mai multe rovere mici.
Luna trecuta, Japonia a devenit a cincea tara care a plasat pe Luna un modul de aselenizare, agentia sa spatiala JAXA realizând o alunizare la punct fix, neobisnuit de precisa, a sondei SLIM.
Anul trecut, India a devenit a patra natiune care a realizat o aselenizare controlata, dupa ce în aceeasi luna Rusia a esuat în tentativa sa.
SUA, fosta Uniune Sovietica si China sunt singurele tari care realizasera cu succes aselenizari controlate.
China a înregistrat o premiera mondiala în 2019, realizând prima aselenizare pe partea îndepartata a Lunii.