Publicitate

Viena a revenit pe primul loc în clasamentul celor mai bune orase pentru locuit din lume, la fel ca si în 2018 si 2019, potrivit unui clasament publicat joi si citat de Le Figaro.
Capitala austriaca se situeaza pentru a treia oara în fruntea acestui indice realizat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare si analiza afiliata saptamânalului britanic The Economist. Orasului Auckland din Noua Zeelanda, care anul trecut a ocupat primul loc, coboara în acest an 33 de pozitii din cauza carantinelor impuse de coronavirus.

Expertii au recompensat stabilitatea Vienei, facilitatile educationale si medicale si calitatea infrastructurii sale, cu un punctaj maxim de 100 din 100. Factorii culturali si de mediu sunt aproape ideali.

Top 10 este urmatorul: Viena (Austria), Copenhaga (Danemarca), Zurich (Elvetia), Calgary (Canada), Vancouver (Canada), Geneva (Elvetia), Frankfurt (Germania), Toronto (Canada), Amsterdam (Olanda), Osaka (Japonia) si Melbourne (Australia).

Europa domina în mare masura topul 10 cu sase orase. Capitala Belgiei, Bruxelles, se afla pe locul 24, imediat dupa Montreal (23). Londra s-a clasat pe locul 33, în timp ce Barcelona, cu reputatia de a fi foarte animata, a terminat pe locul 35, cu opt locuri înaintea Madridului (43). Milano s-a clasat pe locul 49, New York pe 51 si Beijing pe 71.

Pentru a fi inclus în acest clasament, orasul trebuie sa fie considerat o „destinatie de afaceri”, adica un centru economic si financiar, sau sa fie solicitat de clienti. Beirut, grav afectat de o explozie portuara în 2020 si capitala Libanului, instabil din punct de vedere politic, nu a fost inclus. Autorii indica faptul ca Kievul a trebuit sa fie exclus din raport în contextul invaziei rusesti în Ucraina. În acelasi timp, Moscova (locul 80) a coborât cincisprezece locuri. „Orasele din Europa de Est au scazut în clasament din cauza cresterii riscurilor geopolitice” si a „crizei costului vietii, inclusiv a cresterii preturilor la energie si alimente”, a explicat sefa raportului de la EIU, Upasana Dutt.

Noi indicatori, cum ar fi restrictiile sanitare, au fost introdusi în indicele 2021 pentru a evalua efectele pandemiei. Calitatea medie a vietii si-a revenit în 2022, dar ramâne sub nivelul de dinainte de Covid. Damascul ramâne cel mai putin prietenos oras din lume.

 

Citește toată știrea

Viena este, din nou, cel mai bun oraş pentru locuit din lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate