Publicitate

Nationala de fotbal a României s-a calificat la turneul final al Campionatului European de fotbal, care va avea loc anul viitor, în Germania, în perioada 14 iunie – 14 iulie. Sâmbata, în Ungaria, în etapa a IX-a a preliminariilor, tricolorii au învins cu 2-1 (1-1) pe Israel, tara care, ca urmare a razboiului existent, nu a putut sa organizeze partida pe teren propriu. Au înscris Zahavi (‘2), respectiv Puscas (’10) si Hagi (’63). Mihaila a fost eliminat în minutul 85 pentru o intrare dura.
România a acumulat astfel 19 puncte si se situeaza pe primul loc al clasamentului Grupei I, cu doua puncte avans fata de Elvetia, care a remizat, 1-1, acasa, în partida contra Kosovo. Primele doua clasate s-au calificat deja la Euro 2024 deoarece formatia situata pe pozitia a III-a, Israel, care are 12 puncte, nu le mai poate ajunge.

Reamintim, la turneul final participa primele doua clasate din cele zece grupe preliminare, trei echipe care câstiga barajele din Liga Natiunilor si tara organizatoare.

În jumatatea a doua a clasamentului grupei se afla Kosovo (11 puncte), Belarus (9) si Andorra (2). Ultimele meciuri din grupa I a preliminariilor Campionatului European, România – Elvetia, Andorra – Israel si Kosovo – Belarus, au loc marti, de la ora 21:45. Partida tricolorilor, care are ca miza urna în care vom fi la tragerea la sorti a grupelor turneului final, de pe 2 decembrie (daca remizam sau câstigam cu elvetienii nu vom coborî din grupa a doua valorica, unde ne aflam acum, daca pierdem putem ajunge în a treia sau chiar a patra!), va fi transmisa în direct de Antena 1.

România a mai fost prezenta la turneele finale ale Campionatului European din 1984 (unde au fost prezente 8 echipe), 1996 (prima editie cu 16 echipe), 2000 (16 echipe – am ajuns în sferturile de finala), 2008 (16 echipe) si 2016 (24 echipe).

Tricolorii au fost în primele opt echipe din Europa nu numai în 1984 si 2000, ci si în 1972, când turneul final a avut patru echipe. România a câstigat atunci grupa preliminara si a fost eliminata în sferturile de finala ale celei de-a IV-a editii a competitiei europene (prima a avut loc în 1960), dupa un baraj dramatic, derulat în trei manse. 

Citește toată știrea

Viză de Germania pentru tricolori. România va juca la turneul final al Euro 2024
Publicitate