Publicitate

Consilierii PNL si PMP au votat ieri împotriva constituirii Consiliului Judetean ca parte civila în procesul în care seful CJ este acuzat de procurori ca l-a impus ilegal pe Vlad Baba ca director la Scoala Populara de Arte. Desi colegii lor de la PSD au votat „pentru”, liberalii s-au opus în mod asemanator si în cazul dosarului consilierei PSD Lacramioara Ursu, trimisa în judecata pentru înselaciue si uz de fals.
Dupa 32 de proiecte de hotarâre adoptate cu o exceptie în tot atâtea minute, aproape o ora au discutat ieri consilierii judeteni pe marginea notelor informative trimise de procurori. Este vorba de solicitarea anchetatorilor ca administratia judetului sa se pronunte daca se constituie parte civila acum, în debutul proceselor „Baba-Alexe” si „Lacramioara Ursu”, sau nu.

Amintim ca, în primul caz, prejudiciul calculat de cei de la DNA însumeaza 149.731 lei – salariul de consilier al actualului sef al CJ, Vlad Baba, detasat ca director la Scoala de Arte si, ulterior, remuneratia de manager. În cazul Ursu, prejudiciul ar fi de 73.756 lei, banii încasati în calitate de consilier al fostului presedinte al CJ timp de un an.

CITESTE SI: Procurorii cer conducerii judetului sa recupereze prejudiciul cauzat de Costel Alexe

Asa cum am relatat, procurorii de la DNA considera ca presedintele CJ nu putea sa-l detaseze pe Vlad Baba la Scoala de Arte inclusiv pentru ca cel din urma nu îndeplinea conditiile necesare ocuparii unui post de conducere.

În al doilea dosar, procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Iasi o acuza pe consiliera Lacramioara Ursu de înselaciune, instigare la fals material în înscrisuri oficiale si uz de fals, dat fiind ca aceasta nu ar fi terminat liceul, conditie minima necesara pentru angajarea la cabinetul presedintelui CJ.

Grija pentru banii din bugetul public: pot sa vina mai târziu sau deloc

Pe parcursul a aproape o ora de discutii, s-au conturat doua posibilitati: amânarea luarii unei decizii de constituire a Consiliului Judetean ca parte civila în ambele dosare pâna când instanta va adopta decizii definitive, respectiv formularea acestei calitati acum. Asa cum era de asteptat, alesii majoritatii PNL-PMP au îmbratisat-o pe prima.

CITESTE SI: Dosarul Alexe-Baba: unde s-a calcat pe bec? Legatura cu chelnerita de la Ape

Consilierul USR Bogdan Mihail a avertizat ca, peste ani, daca vor fi stabiliti vinovati, acestia vor putea sa invoce lipsa calitatii de parte civila în proces, iar CJ ar putea sa piarda acesti bani. Mai mult, o actiune civila necesita timp si alte cheltuieli judiciare. El a propus în schimb adoptarea unei hotarâri pe baza art. 182 din Codul administrativ care sa „bata în cuie” posibilitatea recuperarii prejudiciului, cu mandatarea vicelui Marius Danga pentru reprezentarea CJ în procese.

În replica, secretarul general al judetului a invocat un alt articol de lege, 20, din Codul de procedura penala, care permite introducerea actiunii la o instanta civila, doar dupa ce latura penala se încheie. Aceasta a fost procedura urmata de CJ în toate cazurile de acest fel, a adaugat Lacramioara Vernica-Dascalescu.

La Consiliul Local, da, la Consiliul Judetean, ba

Liderul grupului de consilieri PSD a intervenit, dând exemplul unei situatii similare de la Consiliul Local Municipal Iasi, unde un consilier (între timp ales viceprimar, Daniel Juravle) a fost mandatat sa reprezinte CLM civilmente în Dosarul Skoda, unde inculpati sunt, printre altii, primarul si directorul tehnic al Municipalitatii. Ulterior, Cristian Stanciu a pledat în favoarea votului nominal din partea fiecarui consilier pentru sustinerea sau nu a constituirii CJ ca parte civila, asa cum s-a întâmplat în situatii petrecute în timpul mandatelor lui Lucian Flaiser si Cristian Adomnitei.

CITESTE SI: DNA pune tunul pe Alexe. El se apara precum Chirica: a semnat „ca primarul”

Când conducerea liberala a CJ a încercat sa impuna votul „la gramada”, Stanciu a amenintat ca alesii PSD vor parasi sala. „Nu vreau sa fiu asimilat mai târziu în cadrul unei majoritati exprimate aici în CJ fara vot nominal, ca am votat pentru a nu ma constitui parte civila. Fiecare sa-si asume raspunderea votului pe care îl da. Nu ne ascundem în spatele unui vot la gramada”, a subliniat el.

La vot, alesii PNL si ai PMP nu s-au exprimat nici da, nici nu, în ambele cauze. Cu unele exceptii, cei mai multi s-au abtinut. „Abtinerea se contabilizeaza «împotriva»“, a explicat secretarul CJ. În schimb, consilierii PSD si ai USR au votat „da”.

Transmisie fara sonor la votul de la Dosarul Baba-Alexe

Practic, în cazul Lacramioarei Ursu, au fost 14 voturi pentru constituirea CJ ca parte civila, unul împotriva (Ovidiu Pricope, PNL) si 20 de abtineri. În cazul Baba-Alexe, sunetul transmisiei sedintei a fost oprit partial în timpul votului nominal. Si aici au fost 14 voturi pentru, 4 împotriva (între care Marius Danga si Ovidiu Pricope) si restul abtineri.

La cererea lui Cristian Stanciu, rezultatul votului va fi trimis procurorilor sub forma tabelului, si nu ca rezultat cumulat. „Sa nu creada cineva ca vom ramâne cu prejudiciul nerecuperat daca instanta va decide în final ca exista un prejudiciu”, a pus punct Marius Danga tevaturii de ieri din Consiliul Judetean.

Ultimul cuvânt a apartinut presedintelui Costel Alexe: „Va asigur ca n-am prejudiciat nici cu un leu Consiliul Judetean Iasi. Dar stiu sigur ca în 2021 s-au facut economii de 108 nii de lei, iar în 2022, de 105 mii de lei, pentru ca, astazi, cabinetul de consilieri al presedintelui nu este ocupat în totalitate”.

Potrivit Codului administrativ, seful CJ poate sa aiba cel mult 6 consilieri (asa cum a fost, de exemplu, pentru câteva ore, Vlad Baba, în noiembrie 2020, detasat apoi director la Scoala de Arte), iar fiecare vicepresedinte, 2 consilieri personali. 

Citește toată știrea

Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele Alexe-Baba şi Ursu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate