Publicitate

Un incendiu brusc si violent a distrus aproximativ 20 de case de lux pe coasta Californiei, unde pompieri luptau împotriva flaclarilor, relateaza AFP. Acest incendiu de vegetatie, denumit ”Coastal Fire”, a izbucnit miercuri (ora locala) în comuna Laguna Niguel, pe dealuri care strajuiesc la Oceanul Pacific, la aproximativ 80 de kilometri sud de Los Angeles.

Alimentat de rafale de vânt dinspre Pacific, incendiul a cuprins aproximativ 80 de hectare de vegetatie si a condus la evacuarea a aproximativ 1.000 de locuitori dintr-o zona rezidentiala de lux, în care casele valoreaza multe milioane de dolari.

Potrivit unei alese din comitatul Orange, Lisa Bartlett, rafale de vânt au contribuit la rapsândirea focului, însa marmea vilelor a jucat si ea un rol. ”Daca va uitati la marimea locuintelor, exista atât de multe materiale combistibile care ard rapid. Iar vântul sufla si flacarile sar de la casa la casa”, a declarat cotidianului Los Angeles Times Lisa Bartlett, în a carei circumscriptie se afla Laguna Niguel.

Seful pompierilor din comitatul Orange Brian Fennessy considera ca acest sinistru ilusteaza înca o data faptul ca regiunea, la fel ca o mare parte a vestului Statelor Unite, este expusa de-acum întregul an riscului unor incendii, din cauza unei secete cronice.

”Este trist sa o spunem, dar suntem pe cale sa ne obisnuim cu asta. Vânturile înregistrate sunt normale (…). Focul se raspândeste foarte rapid în aceasta vegetatie foarte, foarte uscata”, a declarat el.

Cauzele izbucnirii incendiului erau necunoscute în acest stadiu, însa operatorul local de electricitate, Southern California Edison, a raportat autoritatilor californiene faptul ca a înregistrat o ”activitate” în circuitele sale cam în acelasi timp.

Incendiile sunt frecvente în vestul Statelor Unite, dar au devenit tot mai intense, din cauza încalzirii globale provocate de activitatea umana, mai ales în domeniul energiei fosile, care agraveaza o seceta cronica. În California, temperatura medie în cursul verii a fost cu 1,6°C mai mare decât nivelul de la sfârsitul secolului al XIX-lea.

 

Citește toată știrea

Zeci de case de lux mistuite de un incendiu brusc şi violent (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate