Publicitate

Fostul primar Constantin Simirad s-a stins din viata în urma cu un an, dar memoria sa este prezenta în amintirile multor ieseni. Pe pagina sa de facebook, activa înca, 43 de persoane au postat comentarii, vineri, 13 mai, în ziua în care Simirad ar fi împlinit 81 de ani. Daca cei mai multi au  afisat mesaje de condoleante pentru familie, sau amintiri nostalgice, nu putini au fost cei care i-au urat „La multi ani”, sau au postat carti postale cu trimiteri la petreceri si un pahar de vin.
 „Mai toarna un pahar de viata,  Ca sa îl beau ca pe’un rasfat, Mai toarna peste amar dulceata, Ca abia acum ca sa traiesc învat”, este urarea unui barbat care nu stia de moartea fostului edil.  „LA MULTI ANI! SANATOSI SI FRUMOSI! Multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi! O zi frumoasa!”, este urarea lui Cristian Ovidiu pentru fostul primar. Mesajele de acest fel sunt însotite de replici de la alti ieseni, care amintesc de faptul ca acesta nu mai este printre noi. Realizând gafa, unul dintre cei care l-au felicitat pe fostul primar cere scuze. În total au fost 43 de postari, dintre care 22 tradeaza faptul ca autorii nu aveau cunostinta de decesul celui felicitat.

Ultima postare a fostului edil pe pagina personala de facebook dateaza de la începutul pandemiei cu COVID si este o meditatie amara asupra idealurilor neîmplinite, dar si de multumire pentru „neamul meu”.

 „Vremuri dificile si lume nervoasa.Unde sunt oare cei care m-au însotit, total dezinteresati, intr-o aventura in care ne-am antrenat la un drum al carui destinatie era neclara. N-am facut economie de energie si chiar eram convinsi ca vom fauri o lume noua în care cei cazuti erau convinsi ca facem un lucru temeinic, de care vor beneficiari vor fi toti. Daca tragem linie vom remarca un salt anemic înainte si o deteriorare dureroasa a calitatii de om care umbreste efortul tuturor. Pacat , ar fi putut fi minunat ! Cu dragoste si mare simpatie pentru neamul meu care m-a coplesit cu enorma bunavointa. Îi multumesc si îl indragesc nespus!”, a scris Simirad pe 21 mai 2020, ziua sa onomastica. Simirad a murit un an mai târziu din cauza complicatiilor infectarii cu virusul SARS Cov2.

Ce ramâne în urma celor care mor si despre conservarea digitala a imaginii acestora sunt subiecte interesante. Au fost si temele unui startup initiat de ieseanul Marius Ursache în 2014 si sustinut la acea vreme de celebra universitate din SUA Massachusetts Institute of Technology.

Atunci, Hotnews.ro anunta urmatoarele: „Marius Ursache si o echipa de antreprenori de la MIT au conceput, in cadrul unui program derulat de acest institut, o platforma digitala numita Eterni.me, ce promite utilizatorilor ca vor fi prezenti online si dupa moarte. Platforma nu a fost lansata inca – oamenii incearca in continuare sa gaseasca resurse si bani pentru a o dezvolta, asa incat sa o lanseze in varianta „beta” anul viitor, initial doar pentru piata americana. Ea urmareste sa foloseasca inteligenta artificiala pentru a realiza un „avatar” digital al utilizatorului, urmarind tot ce lasa acesta in urma, in medii digitale, pe parcursul vietii – de la fotografii si e-mailuri, la ceea ce face in retele sociale. Dupa moartea utilizatorului, aceste date vor fi accesibile celor apropiati, prin intermediul unei interfete-„avatar” realizate de Eterni.me”.

Se pare ca aceasta platforma nu este înca accesibila, la adresa de mai sus fiind un articol din 2015 în care echipa îsi prezinta intentiile.

Constantin Simirad a fost o persoana joviala, care încuraja tonul glumet si comenta savuros gafele altora. La un an dupa moarte, înca mai stârneste zâmbete. 

Citește toată știrea

Zeci de persoane l-au felicitat pe Facebook, de ziua sa, pe primarul Simirad. El a murit acum un an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate