Publicitate

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat luni ca este „prea devreme” sa se bucure dupa reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa salutata unanim, scrie AFP. „În momentul de fata, este prea devreme sa tragem concluziile si sa facem previziuni”, a declarat el în alocutiunea sa video. 
„Sa asteptam sa vedem cu va functiona acordul si daca securitatea va fi cu adevarat garantata”.  Pentru prima data de la începutul invaziei ruse acum aproape sase luni, o nava încarcata cu 26.000 de tone de porumb a parasit Odesa, pe Marea Neagra, cu destinatia port Tripoli în Liban, conform cu un acord international supervizat de ONU si care vizeaza sa atenueze criza alimentara mondiala.

„Portul a redevenit operational, exporturile au fost reluate, putem spune ca este un prim semnal pozitiv ca vom reusi sa stopam criza alimentara mondiala”, a adaugat presedintele ucrainean. 

„Este responsabilitatea partenerilor nostri, în special a Natiunilor Unite si a Turciei” de a garanta aceste livrari, a insistat presedintele ucrainean. 

Ucraina si Rusia au semnat la 22 iulie, la Istanbul, cu ONU si Turcia, un acord pentru a debloca exporturile de cereale în fata riscului de foamete în lume. Cei doi beligenranti au parafat doua texte identice dar separate, la solicitarea ucrainenilor care refuza sa semneze cu rusii. A doua zi dupa încheierea acordului, atacuri rusesti au vizat portul Odesa. 

 

 

Citește toată știrea

Zelenski a spus că este prea devreme să se bucure după reluarea exporturilor de cereale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate