Publicitate

Armata ucraineana se confrunta cu o crestere a numarului de asalturi rusesti pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în jurul orasului disputat Avdiivka, a declarat marti presedintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al sau a confirmat ca pe frontul de sud armata ucraineana a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson, relateaza agentiile AFP si EFE.
Trupele ruse încearca de o luna sa încercuiasca orasul industrial Avdiivka, devenit unul din punctele fierbinti ale conflictului. Însa pe ansamblu linia frontului este aproape neschimbata de mai mult de un an, desi Zelenski, de o parte, si presedintele rus Vladimir Putin, de cealalta parte, sustin ca acest conflict nu a ajuns într-un impas, contrazicându-l amândoi pe comandantul-sef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Conform evaluarii acestuia din urma, razboiul a ajuns în stadiul unui conflict de uzura, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor rusesti si de noi efective de soldati pentru a putea sa avanseze, dupa ce contraofensiva lansata în iunie nu a dat rezultatele asteptate.

„Armata a semnalat o crestere a numarului de asalturi inamice”, a indicat presedintele ucrainean pe canalul sau de Telegram, mentionând zonele Avdiivka, Kupiansk, orase aflate în provinciile Donetk si Herson. Zelenski a asigurat ca soldatii sai „îsi mentin pozitiile” si desfasoara la rândul lor „ofensive”.

Ucraina a admis recent esecul contraofensivei lansate în iunie în provinciile Donetk si Zaporojie, în est si sud-est, operatiune care s-a lovit de puternicele linii defensive rusesti. Însa pentru Kiev este esential sa câstige teren pentru a preveni o stare de descurajare în rândul aliatilor sai occidentali care sprijina Ucraina militar si financiar.

Potrivit bloggerilor militari rusi si ucraineni, unitati ale armatei ucrainene au reusit la sfârsitul lunii octombrie sa treaca Niprul în provincia sudica Herson si de atunci mentin acolo un cap de pod, în special în satul Krinki. Seful de cabinet al presedintelui Zelenski, Andrii Iermak, a confirmat marti, într-un discurs sustinut la Institutul Hudson din Washington, ca armata ucraineana a creat un astfel de cap de pod peste Nipru. „Pas cu pas, vom demilitariza Crimeea”, a promis consilierul lui Zelenski, adaugând ca presedintele ucrainean „are un plan clar” pentru a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia.

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

Zelenski avertizează că trupele ruse intensifică acţiunile ofensive pe frontul de est
Publicitate