Publicitate

Alexandru Lazescu, profesor de Jurnalism la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, a postat pe pagina sa de Facebook câteva opinii cu privire la interviul pe care fosta vedeta a postului Fox News din SUA, Tucker Carlson, a anuntat ca îl va difuza în aceasta seara în SUA.
“Tucker Carlson, un extrem de influent personaj media din Statele Unite, se afla la Moscova pentru un interviu cu Putin. Personal, am pareri amestecate despre el. Cu unele chestiuni legate de derapajele „woke” sunt perfect de acord. Inclusiv în ceea ce priveste migratia ilegala de milioane de oameni anual prin granita Statelor Unite cu Mexicul(doar în decembrie 2023 au fost peste 300 de mii de imigranti ilegali). Migratie încurajata si sprijinita explicit de administratia Biden. E greu sa spui în aceste conditii ca teoria conform careia e vorba de un demers explicit al Democratilor de a-si creste bazinul electoral pentru a face astfel din America o tara potential uni-partinica (asa cum sunt acum California sau New Yorkul) tine de teoria conspiratiei.

Însa, campania sa sustinuta împotriva sprijinirii Ucrainei, m-a facut sa ma întreb daca e doar naiv, nu întelege ca miza razboiului de acolo e una globala, nu e un razboi precum cele din din Irak sau Afganistan, mai ales daca faci legatura cu ceea ce face Iranul în Orientul Mijlociu si razboiul din Gaza plus amenintarile Chinei la adresa Taiwanului, sau o face pentru ca administratia Biden face asta (destul de neinspirat în opinia multora) si vrea sa exploateze si curentul popular împotriva „far away wars”.

Revenind la vizita sa la Moscova nu as condamna-o automat si nici nu sunt de acord cu cei care cer sa nu i se permita sa revina în Statele Unite. Jurnalistic poate fi un interes legitim sa discuti cu astfel de personaje (a facut asta si celebra Oriana Fallaci care i-a intervievat pe Gaddafi si Khomeini). Dar depinde cum o faci. Daca interviul e unul cu conditionari si se transforma într-o lovitura propagandistica pentru Putin Tucker se discrediteaza total, devine un agent, probabil involuntar, al unei agende geopolitice toxice (mai ales pentru Romania, care este într-o pozitie vulnerabila în cazul rediscutarii arhitecturii de securitate din Europa.”

Interviul va fi publicat joi seara la ora 18.00, ora Washingtonului (01.00 vineri – ora României).

 

Citește toată știrea

Alexandru Lăzescu, despre anunţatul interviu al lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin: “Depinde cum o faci”
Publicitate