Publicitate

Masuratorile efectuate la nivel national confirma valori normale ale nivelului de radiatii, a anuntat luni Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, în contextul informatiilor privind centrala nuclearoelectrica Zaporojie din Ucraina.
„CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, urmareste în permanenta evolutia situatiei din punct vedere al monitorizarii radiologice”, se arata în comunicatul institutiei.

De asemenea, CNCAN mentioneaza ca sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal si nu indica depasiri peste valorile normale.

În România, nivelul radiatiilor este monitorizat permanent prin Reteaua Nationala de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului (RNSRM), din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).

Specialistii din Laboratorul National de Referinta Radioactivitate verifica datele monitorizate 24/7 si le transmit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, astfel încât sa se asigure o informare prompta a factorilor de decizie nationali si internationali, precum si a populatiei.”Orice atac la o centrala nucleara este un lucru sinucigas”
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internationali sa aiba acces la centrala nucleara de la Zaporojie dupa ce Ucraina si Rusia s-au acuzat reciproc ca au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend, relateaza Reuters si France Presse.

„Orice atac la o centrala nucleara este un lucru sinucigas”, a declarat Guterres într-o conferinta de presa în Japonia, unde a participat sâmbata la Ceremonia Memoriala a Pacii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a considerat sâmbata „din ce în ce mai alarmante” informatiile provenite de la centrala Zaporojie, unde unul dintre reactoare a trebuit sa fie oprit dupa atacul efectuat cu o zi înainte.

Citește toată știrea

Autoritățile ne liniștesc: Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii
Publicitate