Publicitate

Românii refuza sa se angajeze cu salarii minime de 1.000 de euro net, plus beneficii, pentru constructia autostrazii Pitesti-Sibiu, se plâng antreprenorii proiectului. Oamenii spun ca e prea putin si prefera sa stea acasa pe ajutorul minim.
Cea mai mare problema cu care se confrunta constructorii a doua loturi din autostrada Pitesti-Sibiu este lipsa fortei de munca, în conditiile în care localnicii refuza sa se angajeze pe salarii care pornesc de la 1.000 de euro net pe luna si pot ajunge la aproape 2.000 de euro, scrie Argesul Online. Prefera sa stea acasa pe ajutoarele sociale de la stat, care ajung pâna la 2.000 de lei pe luna.

Pe loturile cele mai grele ale autostrazii (Tigveni-Cornetu si Cornetu-Boita), antreprenorii au mari probleme în a gasi localnici dispusi sa munceasca.

Pe lotul Tigveni-Cornetu, 37,4 km, lucreaza concernul italian WeBuild (Astaldi). Pe Cornetu-Boita, 31,33 km, poate cel mai greu al autostrazii, turcii de la Mapa Cengiz. Ambii antreprenori cauta forta de munca pe plan local, dar nu prea gasesc.

„Suntem în cautare de forta de munca. Din februarie vom reîncepe angajarile. Din pacate, forta de munca în România înca este o problema. Angajam forte calificate, cât si necalificate. Am apelat si la solutii de avarie, aducem si din alte tari si vom pregati ansambluri de cazare”, a declarat Adrian Bodoc, manager de proiect la WeBuild, într-un clip video postat de CNAIR.

Atât constructorul italian, cât si cel turc ofera salarii de 4.500-5000 de lei net pentru un muncitor necalificat, în timp ce pentru unul calificat sumele sunt mult mai mari. Minimum 8.000 de lei pe luna pentru un fierar-betonist, buldozerist sau excavatorist.

Plus alte avantaje: ore suplimentare platite mai bine, cazare gratuita, tichete de masa etc.

Localnicii din satele pe unde va trece autostrada nu sunt însa tentati de aceste sume si prefera ajutoarele sociale. Cu venitul minim garantat, plus alocatii copii, ajutor de încalzire si altele, se poate lua lejer 2.000 de lei stând acasa.

 

Iar firmele omului de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu, care au contractate tronsoane de autostrada însumând peste 400 de km, dau constant anunturi de angajare. Si în presa, si pe retelele sociale. Semn ca nici acolo forta de munca nu prisoseste.

Mai mult, pe StirilePROTV

Citește toată știrea

Autostrada Pitești-Sibiu, în pericol din lipsă de muncitori. Sătenii din jur refuză să se angajeze pentru salarii nete de cel puțin 1000 de euro și preferă venitul social
Publicitate