Publicitate

Câstigul salarial mediu national a depasit pentru prima oara pragul de 5.000 de lei si 1000 de euro în decembrie 2023, gratie primelor si altor recompense acordate de angajatori pentru sfârsitul de an, care au adaugat un plus de 535 de lei (adica 6,9-), comparativ cu veniturile din noiembrie. Cu un an înainte, aceleasi prime din decembrie urcasera salariul mediu la circa 4350 de lei.
Pe întreg anul 2023, avansul acestor venituri a fost de aproape 15,5-, un record generat de combinatia dintre inflatia ridicata si presiunea exercitata de criza de personal asupra salariilor.

Cresterile au adus si modificari pe ”tabla salariala” atât în economie, cât si în administratia publica: cei din industria extractiva le sufla în ceafa IT-stilor, cei din Educatie au trecut cu jumatate de pas în fata Sanatatii – constanta ramâne, însa, industria prelucratoare acolo unde, spre deosebire de economiile dezvoltate, salariul mediu ramâne sub media nationala.

Primele de final de an, foarte consistente în câteva domenii, cu precadere din unele sectoare industriale, au facut ca veniturile lucratorilor din domeniul fabricarii produselor obtinute din prelucrarea titeiului sa le depaseasca temporar pe cele din sectorul IT.

De altfel, câstigul salarial mediu din sectorul IT a scazut spre sfârsitul anului 2023, dupa ce coalitia a eliminat facilitatea neplatii impozitului pe venit, conform datelor INS.

În noiembrie, luna când a intrat în vigoare pachetul fiscal asumat în Parlament de catre guvern pentru a reduce deficitul bugetar, venitul mediu net din Informatii si comunicatii a coborât la 9.468 lei, comparativ cu 9.678 de lei în luna octombrie. Diminuarea provine în special de la Activitati de servicii in tehnologia informatiei, Activitati de servicii informatice, unde netul a coborât de la 11.127 de lei în octombrie, la 10.935 de lei, în noiembrie.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro; SURSA FOTO: arenamedia.ro

Citește toată știrea

Câştigul salarial mediu net a sărit în premieră de 1000 de euro/lună
Publicitate