La Universitatea din Craiova, cercetarile cu inteligenta artificiala exista dinainte ca acestea sa cunoasca boomul mediatic din ultimele luni. De altfel, bazele acestei specializari au fost puse aici de catre Prof. univ. dr. Nicolae Tandareanu, înca din anii 1990. Da, exista cercetari cu privire la inteligenta artificiala înca de atunci si chiar de mai devreme. Si în România.
Anomaliile congenitale, descoperite de AI
O echipa de cercetatori de la Departamentul de Informatica din cadrul institutiei de învatamânt superior lucreaza la un sistem specializat, bazat pe Inteligenta Artificiala (AI), care va trebui sa ajute doctorii reali sa depisteze mai usor anomaliile congenitale care apar la fat, în timpul sarcinii.
În prezent, este imposibil de spus cât de frecvente sunt anomaliile congenitale la fat în România si chiar tarile cu registre medicale bine puse la punct au dificultati în a stabili un raport exact, a precizat, pentru PRESShub, doctorul Prof. univ. dr. Dominic Iliescu.
„Anomaliile congenitale apar în viata intrauterina, în timpul formarii sau dezvoltarii fatului si afecteaza structura sau functiile acestuia. Multe dintre acestea sunt depistate prenatal prin investigatiile ecografice si genetice, alte sunt descoperite ulterior, dupa nastere”, a mentionat Dominic Iliescu.
De aceea, detectarea la timp si cât mai exacta a anomaliilor congenitale este esentiala. Aici intervine AI, iar proiectul PARADISE îsi propune sa îmbunanateasca rata de diagnosticare a acestora.
Unirea care a dus la reusita
Dar, asa cum se întâmpla de multe ori, un pas important catre orice proiect de anvergura îl reprezinta o actiune banala: identificarea unui spatiu pentru desfasurarea cercetarilor.
Cum treci, în România, în câteva luni, de la o sala de cursuri banala, cu câteva scaune vechi si o tabla agatata pe un perete, specifice anilor 1990, la un laborator modern de inteligenta artificiala, cu computere de mare performanta, dar si cu un decor care sa arate din 2023?
Raspunsul, de data aceasta, este la îndemnâna: prin pasiunea si încapatânarea unor cercetatori, sprijinul unor reprezentanti ai Universitatii din Craiova si ajutorul unei firme care a înteles ca merita investiti bani privati în cercetare si în tara noastra.
„Pentru ca acest laborator sa ajunga realitate a fost necesara unirea mai multor factori decidenti si alinierea planetelor. De aceea, le sunt profund recunoscatoare domnului prorector cu cercetarea, Prof. univ. dr. ing. Dan Selisteanu, domnului decan Conf. univ. dr. Cristian Tigae, doamnei decan Conf. univ. dr Ana Maria Preda, si domnului prodecan Lect. univ. dr. Claudiu Popîrlan.
Mai mult, pe presshub