Publicitate

Caminele-spital. În fapt, 26 de lagare de exterminare în care, în ani’80, teribila perioada a „epocii de aur”, ar fi murit 15.000 de copii considerati „nefolositori” de comunisti. Vorbim despre copii cu dizabilitati motorii sau psihice, încadrati medical drept „irecuperabili” si, deci, incapabili sa poata vreodata pune umarul la construirea „omului nou”, asa cum îsi dorea fostul regim.
O investigatie de amploare facuta de expertii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care s-a finalizat cu un denunt penal facut de acestia la finele anului 2023, scoate în evidenta detalii cutremuratoare despre cum erau „îngrijiti” mii de copii care si-au gasit sfârsitul în „lagarele” din Cighid, Sighetul Marmatiei si Pastraveni (Neamt).

Ce fac oamenii legii? Cât interes si-au dat în a face o investigatie similara în cazul caminului-spital de la Siret? Mai pot fi trasi la raspundere cei care se fac vinovati de uciderea a mii de suflete, prin lipsa unui tratament medical corespunzator, prin înfometare, tinerea în frig si bataia lor? Daniel Sandru, presedintele IICCMER, a oferit detalii despre aceste lucruri într-un interviu pentru MediaQuality.ro.

MediaQuality.ro: Când a pornit investigatia IICCMER privind caminele-spital si ce a stat la baza acestui demers?

Daniel Sandru: Investigatia a început în anii 2015 – 2016, fiind coordonata de expertul IICCMER Florin Soare. În 2017, colegul meu a depus primul denunt penal privind cazurile de la caminul-spital din Cighid, Sighetul-Marmatiei si Pastraveni. Pe 1 iunie 2018, a fost un nou denunt penal, care privea spitalul de neuropsihiatrie pediatrica de la Siret. Florin Soare a plecat de la constatarea ca, în 1989, erau 26 de astfel de camine-spital pentru copii considerati irecuperabili. Copii cu dizabilitati de natura motorie sau psihica.

În cele mai multe cazuri, chiar familiile îi duceau pe copii în astfel de stabilimente si, mai mult decât atât, pentru ca în asta consta si cinismul fostului regim, familiile chiar plateau pentru ocrotirea si îngrijirea lor. Copiii erau împartiti în trei categorii: recuperabili, partial-recuperabili si irecuperabili. Niste comisii medicale, de regula, dadeau certificatele, care erau, de fapt, o condamnare la moarte pentru copiii irecuperabili.

Textul integral, pe mediaquality

Citește toată știrea

Cumplitul caz al miilor de copii uciși în căminele-spital din „epoca de aur”. Daniel Șandru, IICCMER: „A existat un program clar de exterminare a lor, gândit de stat”
Publicitate