Publicitate

Curtea Suprema a Statelor Unite analizeaza începând de joi ineligibilitatea lui Donald Trump, care candideaza din nou la fotoliul de la Casa Alba, si audiaza argumentele ambelor parti, relateaza AFP.
Cea mai înalta jurisdictie americana a fost sesizata printr-un recurs al fostului presedinte, favorit în alegerile primare republicane, împotriva unei hotarâri, în decembrie, a justitiei din Colorado care-l declara ineligibil în acest stat din vestul Americii.

În contextul în care fostul presedinte candideaza la un nou mandat, dupa ce s-a aflat la putere în perioada 2018-2020, probleme sale judiciare lasa sa planeze incertitudinea asupra viabilitatii candidaturii sale în noiembrie. În centrul acestui dosar se afla luarea cu asalt a Capitoliului în ianuarie 2021 de catre sustinatorii sai, pe care este acuzat în cel mai bun caz ca i-a lasat s-o faca, în cel mai rau caz ca i-a încurajat.

În acest episod, Donald Trump a fost inculpat în 2023 de ”complot împotriva statului american”, de obstructionare a unei proceduri oficiale si de aducere atingere drepturilor electorale. În acest cadru, doua state – Colorado si Maine – l-au declarat ineligibil în alegerile prezidentiale. Recursuri cu privire la ineligibilitate au fost angajate împotriva republicanului în aproximativ 30 de state.

Multe dintre ele asteapta, pentru a se pronunta definitiv, o hotarâre a Curtii Supreme. Avocatii lui Donald Trump considera ca hotarârea din Colorado este doar o simpla ”anomalie”.

Ei cer judecatorilor Curtii Supreme sa anuleze aceasta decizie, pentru a ”proteja drepturile a zeci de milioane de americani care vor sa voteze cu prelsedintele Trump”. Strategia lor vizeaza sa demonstreze ca presedintia Statelor Unite nu este una dintre functiile vizate de cel de-al 14-lea Amendament al Constitutiei, invocat în declararea ineligibilitatii lui Donald Trump.

Avocatii miliardarului sustin totodata ca evenimentele de la 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu nu constituie o rebeliune, din cauza ca ele ”nu au presupus o tentativa organizata de rasturnare a institutiilor americane sau de a li se opune” si ca clientul lor nu este deloc implicat în ele.

Acest caz este fara precedent, iar numerosi observatori ai politicii americane considera ca Curtea Suprema, remaniata de Trump – dupa ce a hotarât în 2000 în favoarea unei victorii a republicanului George W. Bush împotriva democratului Al Gore – ar vrea sa evite cu orice pret sa para ca favorizeaza o tabara în defavoarea celeilalte.

”Presupun ca majoritatea Curtii nu vrea sa apara ca privând de alegerea lor a unui candidat un numar semnificativ de alegatori”, declara AFP un profesor de Drept Constitutional de la Universitatea Illinois din Chicago, Steven Schwinn.

Cu noua luni înainte de alegeri, Donald Trump este vizat de patru inculpari penale si de mai multe procese civile. Între altele, el este inculpat cu privire la o gestionare neglijenta a unor documente confidentiale, cu privire la presupuse presiuni în vederea rasturnarii rezultatului alegerilor prezidentiale din 2020 în statul Georgia si de fraude.

Citește toată știrea

Curtea Supremă analizează ineligibilitatea lui Trump în alegerile prezidenţiale
Publicitate