Publicitate

Cei mai mari cumparatori de gaze din Rusia s-au grabit luni sa gaseasca surse alternative de combustibil si ar putea arde mai mult carbune pentru a face fata fluxurilor reduse de gaz din Rusia, care ameninta sa provoace o criza energetica în timpul iernii, daca depozitele nu vor fi umplute, transmite Reuters.
Germania, Italia, Austria si Tarile de Jos au semnalat ca centralele pe carbune ar putea ajuta la trecerea continentului printr-o criza care a dus la cresterea preturilor gazelor si a îngreunat eforturile factorilor de decizie politica care trebuie sa ia masuri de combatere a inflatiei.

Guvernul olandez a declarat luni ca va elimina limitarea productiei la centralele energetice pe carbune si va activa prima faza a unui plan de criza energetica.

Danemarca a initiat, de asemenea, primul pas al unui plan de urgenta a gazelor, din cauza incertitudinii livrarilor Rusiei.

Italia s-a apropiat de declararea starii de alerta în sectorul energiei, dupa ce compania petroliera Eni a declarat ca i s-a comunicat de catre compania rusa Gazprom ca va primi luni doar o parte din cererea sa de aprovizionare cu gaze.

Germania, care a cunoscut, de asemenea, fluxuri mai scazute de gaze din Rusia, si-a anuntat cel mai recent plan de a creste nivelul de stocare a gazelor si a declarat ca ar putea reporni centralele pe carbune pe care si-a propus sa le elimine treptat.

”Este dureros, dar este o necesitate absoluta în aceasta situatie sa se reduca consumul de gaze”, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor, care a facut eforturi pentru o renuntare mai rapida la carbune, care produce mai multe gaze cu efect de sera.

„Dar daca nu o facem, atunci riscam ca depozitele sa nu fie suficient de pline la sfârsitul anului spre sezonul de iarna. Si atunci suntem santajabili la nivel politic”, a spus el.

Rusia si-a reluat luni criticile anterioare conform carora Europa este doar ea însasi vinovata, dupa ce Occidentul a impus sanctiuni ca raspuns la invazia Moscovei asupra Ucrainei, care este o ruta de tranzit al gazelor catre Europa, precum si un exportator important de grâu.

Contractul olandez pentru gaze pe termen de o luna, referinta europeana, se tranzactiona luni în jurul valorii de 124 de euro pe megawat ora (MWh), în scadere fata de vârful din acest an de 335 de euro, dar în continuare cu peste 300- fata de nivelul de acum un an.

Markus Krebber, CEO al celui mai mare producator de energie din Germania, RWE, a declarat ca ar putea fi nevoie de trei pâna la cinci ani  pâna când preturile energiei ar putea scadea la niveluri mai reduse.

Fluxurile de gaze rusesti catre Germania prin conducta Nord Stream 1, principala ruta care aprovizioneaza cea mai mare economie a Europei, continuau sa se desfasoare luni la aproximativ 40- din capacitate, desi au crescut de la începutul saptamânii trecute.

Ucraina a declarat ca conductele sale ar putea ajuta la umplerea oricarui gol în aprovizionarea prin Nord Stream 1.

Moscova a declarat anterior ca nu poate pompa mai mult prin conductele pe care Ucraina nu le-a închis deja.

Eni si compania germana Uniper s-au numarat printre companiile europene care au declarat ca primesc volume mai mici de gaze rusesti decât cele contractate, desi depozitele de gaze ale Europei înca se umplu – desi mai lent. Luni, depozitele erau pline în proportie de aproximativ 54-, fata de obiectivul Uniunii Europene de 80- pâna în octombrie si 90- pâna în noiembrie.

Ministerul german al Economiei a declarat ca repornirea centralelor electrice pe carbune ar putea adauga o capacitate de pâna la 10 gigawati în cazul în care aprovizionarea cu gaze atinge niveluri critice.

O lege legata de aceasta schimbare va ajunge în camera superioara a Parlamentului german pe 8 iulie.

Pe lânga o trecere înapoi la carbune, cele mai recente masuri germane includ un sistem de licitatii pentru a încuraja industria sa consume mai putine gaze si acordarea unui ajutor financiar pentru operatorul de pe piata de gaze din Germania, prin intermediul bancii de stat KfW, pentru a umple mai rapid depozitele de gaze.

RWE a declarat luni ca ar putea prelungi functionarea a trei centrale electrice pe carbune brun de 300 de megawati (MW), daca va fi necesar.

Guvernul Austriei a convenit duminica cu compania Verbund sa converteasca o centrala electrica pe gaze la carbune, în cazul în care tara se va confrunta cu o urgenta energetica.

OMV a declarat luni ca Austria va primi jumatate din cantitatea obisnuita de gaze pentru a doua zi consecutiv.

Tarile de Jos vor elimina un plafon de productie la centralele de energie pe carbune, pentru a conserva gazele, în urma masurilor Gazprom de a reduce livrarile catre Europa.

Ministrul olandez al Energiei Rob Jetten, care a facut anuntul luni, a declarat ca guvernul a activat si faza de ”avertizare timpurie” a unui plan de criza energetica în trei parti.

Grupul rus Gazprom a redus saptamâna trecuta livrarile prin gazoductul Nord Stream 1, invocând returnarea întârziata a echipamentelor reparate de compania germana Siemens Energy în Canada.

”Avem gaze, sunt gata sa fie livrate, dar europenii trebuie sa dea înapoi echipamentul, care ar trebui reparat conform obligatiilor lor”, a declarat purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficialii germani si italieni au spus ca Rusia foloseste acest lucru ca scuza pentru a reduce livrarile.

Italia, al carui comitet tehnic pentru gaze ar trebui sa se întruneasca marti, a declarat ca ar putea declara o stare de alerta sporita pentru gaze saptamâna aceasta, daca Rusia va continua sa reduca livrarile.

Masura ar declansa masuri de reducere a consumului, inclusiv rationalizarea gazelor pentru utilizatorii industriali selectati, cresterea productiei la centralele pe carbune si solicitarea unor importuri mai mari de gaze de la alti furnizori, în baza contractelor existente.

 

Citește toată știrea

Europa ar putea reveni la folosirea cărbunelui pentru obţinerea energiei, din cauza Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate