Publicitate

O analiza preliminara a dus la concluzia ca Rusia a lovit saptamâna trecuta Kievul cu racheta hipersonica Zircon, aceasta fiind prima utilizare a acesteia în razboiul de aproape doi ani, ceea ce reprezinta o noua provocare pentru apararea aeriana a Ucrainei, a declarat luni seful unui institut de cercetare din Kiev, relateaza Reuters.
Oleksandr Ruvin, directorul Institutului de cercetare stiintifica si criminalistica de la Kiev, a declarat pe canalul sau Telegram ca institutul sau a finalizat o analiza preliminara a fragmentelor de racheta provenite din atacul rusesc din 7 februarie.

El a inclus o înregistrare video a presupuselor resturi de rachete, care arata marcaje specifice. „În acest caz, vedem elemente care sunt caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Parti si fragmente ale motorului si ale mecanismelor de directie au marcaje specifice”, a aratat el.

Racheta Zircon are o raza de actiune de 1.000 km si se deplaseaza cu o viteza de noua ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit Rusiei. Analistii militari au declarat ca viteza sa hipersonica ar putea însemna un timp de reactie mult redus pentru apararea aeriana si o capacitate de a ataca tinte mari, adânci si întarite.

Rusia a declarat anterior ca a finalizat testarea rachetei Zircon în iunie 2022, iar presedintele rus Vladimir Putin a descris racheta ca facând parte dintr-o noua generatie de sisteme de armament, care nu au rival.

Daca se confirma utilizarea sa în Ucraina, arma ar putea reprezenta o provocare suplimentara pentru apararea aeriana a tarii aflate în conflict, pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutorului militar occidental.

Rusia efectueaza în mod regulat atacuri aeriene asupra Ucrainei folosind diferite rachete cu raza lunga de actiune si drone. Zircon a fost proiectata initial ca o arma lansata de pe mare, iar ulterior a fost dezvoltata o versiune a sa lansata de la sol. Ruvin nu a precizat daca arma a fost lansata de pe uscat sau de pe mare.

Semnele recuperate de pe epava indica faptul ca arma a fost asamblata recent, a spus el. Atacul din 7 februarie a ucis cel putin cinci persoane si a avariat cladiri rezidentiale si infrastructura energetica, au declarat oficialii.

SURSA FOTO: vajiramias.com

Citește toată știrea

Experţi: Rusia a folosit pentru prima dată racheta hipersonică Zircon în Ucraina
Publicitate