Publicitate

Fostul director al Microsoft România Calin Tatomir a fost ridicat de politistii din Bucuresti pentru a fi încarcerat, dupa ce a fost condamnat la sase ani de închisoare pentru evaziune fiscala. Curtea de Apel Bucuresti a admis un apel facut de Tatomir în acest dosar si a redus cuantumul pedepsei stabilite initial de Tribunal. Potrivit Politiei Capitalei, politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale au desfasurat, joi, o actiune pentru depistarea persoanelor care se sustrag urmaririi penale sau executarii unei masuri privative de libertate.
”În acest context, în urma activitatilor specifice efectuate, a fost pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de catre Tribunalul Bucuresti, astazi, 8 februarie 2024, pe numele unui barbat condamnat la 6 ani de închisoare, pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala”, a aratat sursa citata. El urmeaza sa fie încarcerat într-un penitenciar. În acest dosar, care vizeaza evaziunea fiscala si spalarea de bani, fostul director general al Microsoft România Calin Tatomir si alte sase persoane au fost arestate preventiv în iunie 2016. Prejudiciul este de 12 milioane de lei, scrie News.ro.

„În cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, în perioada 2007 – 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil si a TVA-ului de plata pentru beneficiarii finali, liderul grupului infractional organizat a creat si utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe savârsirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestea, în cadrul verificarilor, fiind identificate cinci (cinci) societati cu un comportament fiscal inadecvat”, arata DIICOT. Liderul grupului ar fi furnizat administratorilor unor societati comerciale facturi fiscale în care au fost înscrise în general servicii de IT (dar si servicii de livrare materiale promotionale, sau întocmire documentatii în domeniul constructiilor, comision si intermediere) care nu au fost prestate în realitate si care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societati comerciale, generând majorarea artificiala a TVA deductibila si diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit, sustineau procurorii.

„Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la locuintele a 11 inculpati au fost gasite si ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum si 22 de monede de valoare. Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derularii mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat si impozit pe profit (fara a fi luate în calcul obligatiile fiscale accesorii), la care se adauga suma totala de 12.935.213 lei supusa procesului de spalare a banilor”, aratau atunci procurorii.

Anchetatorii precizau ca, în cauza, a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra sumelor din conturile detinute de catre inculpati si partile responsabile civilmente precum si a unor bunuri mobile si imobile apatinând acestora – imobile, autoturisme si parti sociale la diferite societati. Joi, Curtea de Apel Bucuresti a luat act de retragerea apelurilor formulate de inculpatul Golumbeanu Cezar Florin li de partile responsabile civilmente SC CCT SRL si SC CD Software Consult SRL împotriva sentintei penale nr. 844 din 3.07.2023 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala.

Totodata, instanta a admis apelurile declarate de inculpatii Arsenie Valeriu Cristian si Tatomir Catalin împotriva aceleiasi sentinte Tribunalului Bucuresti, a desfiintat în parte acea sentinta si a redus cuantumul pedepsei principale aplicate fata de inculpatul Arsenie Valeriu Cristian de la 12 ani închisoare la 10 (zece) ani si 6 (sase) luni închisoare. De asemenea, instantat a retinut aplicarea dispozitiilor art.75 alin.2 lit.b Cod penal în favoarea inculpatului Tatomir Catalin si a redus cuantumul pedepsei principale aplicate fata de Tatomir de la 9 ani închisoare la 6 (sase) ani închisoare. Curtea de Apel a mentinut în rest dispozitiile sentintei penale atacate. Totodata, instanta a respins ca nefondate apelurile formulate de inculpatii Hauser Norbert, Stan Valentin Alexandru, Calinescu Cristian, Constantinescu Vlad, Constantinescu Georgeta, Prisecari Ovidiu, Airinei Marius, Dumitriu Ion Razvan si de persoana responsabila civilmente SC Smart Telecom Consulting SRL.

Citește toată știrea

Fost director al Microsoft România, băgat în pușcărie. Prejudiciu de 12 milioane de lei
Publicitate