Publicitate

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, spune ca Alianta nu vede „un risc la adresa securitatii României”. Declaratia vine dupa ce seful Armatei, generalul Gheorghita Vlad, a spus ca populatia României „trebuie sa se îngrijoreze” si ca românii ar trebui sa fie instruiti si pregatiti în cazul unui razboi.
„Stiu ca si acasa este o conversatie destul de ampla cu privire la ceea ce spun liderii nostri militari si ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideti sa fim extrem de clari: liderii nostri militari sunt platiti si au jobul sa se pregateasca pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligatia noastra, a liderilor politici, este sa evitam ca aceste scenarii sa se întâmple”, a spus Geoana, dupa întâlnirea consilierilor pentru securitate nationala din tarile membre NATO. „Deci nu vedem un risc la adresa securitatii României sau a tarilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamna robustete militara, rezilienta economica si, în general, o societate capabila sa faca fata unor socuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte directii”, a spus Geoana, potrivit digi24.ro.

 Declaratiile generalului Gheorghita Vlad, facute în urma cu o saptamâna, au stârnit controverse în România. El a spus ca legea privind pregatirea populatiei pentru aparare ar trebui modificata, astfel încât românii sa fie instruiti si pregatiti în cazul unui razboi. „Federatia Rusa a devenit o problema pentru ordinea mondiala, pentru democratie. În fapt, este un razboi al Rusiei cu lumea democrata. Nu este un razboi cu Ucraina. Da, populatia României, la fel ca întreaga populatie din Uniunea Europeana, din Europa, trebuie sa se îngrijoreze si trebuie sa adoptam masurile corespunzatoare pentru a fi pregatiti”, a spus generalul. Mesajul sau este similar cu apelurile recente lansate de ministrul suedez al apararii civile sau de seful Comitetului Militar NATO, care au avertizat despre necesitatea de pregatire a populatiei civile în caz de razboi.

România nu are niciun risc sa fie angajata într-un razboi, a fost însa reactia premierului Marcel Ciolacu. „România nu a fost niciodata mai sigura din acest punct de vedere ca astazi. Faptul ca facem parte din NATO e un lucru foarte important si vedeti ce desfasurare de forte si de militari din toata Europa si, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României si Politie aeriana. Deci, haideti sa stam linistiti ca România nu va intra în niciun razboi”, a spus premierul.

 

Citește toată știrea

Geoană îl contrazice pe șeful Armatei, care a spus că românii trebuie să fie pregătiți pentru război
Publicitate