Publicitate

Pe 14 ianuarie 2024, un avion rusesc militar Beriev A-50, indicativ RF-50601, a fost lovit de o racheta si s- a prabusit în Marea Azov, la aproximativ 90 de linia frontului. 
Ucranienii au anuntat imediat ca ei au doborât avionul, fara sa precizeze cu ce sisteme de rachete au reusit lovitura. Rusia nu a avut nicio reactie imediata. Apoi, peste câteva zile armata rusa a comunicat ca avionul A-50 a fost lovit, dintr-o eroare, de rachete lansate chiar de ei.

Pe de alta parte, Ucraina a anuntatla începutului lui ianuarie ca un sistem dezvoltat împreuna cu inginerii militari americani a devenit deja operational si a ajuns deja pe front – este vorba de FrankenSAM. Aceste sisteme hibrid combina tehnica militara pe care Ucraina a mostenit-o din vremea Uniunii Sovietice cu tehnica militara americana. Exista cel putin 3 sisteme diferite de acest tip, iar unul dintre ele foloseste lansatoare sovietice BUK în combinatie cu rachete americane Patriot. Daca la rachetele originale BUK raza de actiune era de 50 kilometri, raza de actiune a rachetelor Patriot este de 160 kilometri. Pâna la data doborârii lui RF-50601 rusii nu au stiut de existenta acestui sistem.

În misiunile sale, avionul militar rusesc (care e folosit ca un radar aerian –  identifica tintele mult mai bine decât radarele de la sol, apoi transmite coordonatele tintelor rachetelor de la sol sau care sunt montate pe avioane) zbura deasupra Marii Azov la o distanta sigura fata de linia frontului (nu se apropia la mai mult de 90 de km). Ca o mica paranteza, A-50 este întotdeauna escortat de cel putin doua avioane de vânatoare, pentru protectie, dar pe 14 ianuarie se pare ca comandamentul rusesc le ordonase sa efectueze si niste lovituri, daca tot erau în aer, lasând avionul A-50 neînsotit.

Rusia a ramas cu 7 avioane ”radar-comanda foc” A-50, din care doar 2 operationale. Un A-50 are o raza de acoperire radar 500 kilometri, iar aceste doua avioane ramase trebuie sa acopere uriasa suprafata a Rusiei.

Astea sunt faptele. Nu exista o versiune oficiala a modului în care a fost doborât acest avion extrem de important pentru armata rusa unanim acceptata. Iata, mai jos, o versiune plauzibila a faptelor:

 

Citește toată știrea

Misterul doborârii celui mai important avion militar rusesc -infografic
Publicitate