Publicitate

Presedintele Joe Biden este exasperat ca nu reuseste sa convinga Israelul sa îsi schimbe tacticile militare în Fâsia Gaza si îl considera pe Benjamin Netanyahu drept principalul obstacol, în cel putin trei cazuri, în conversatii private, folosind cuvântul „dobitoc” atunci când s-a referit la el, au declarat pentru NBC News mai multe persoane familiarizate cu discutiile.
Biden a declarat ca încearca sa convinga Israelul sa accepte o încetare a focului, dar Netanyahu „îi face viata un iad” si este imposibil de tratat cu el, au declarat persoanele familiarizate cu afirmatiile lui Biden, care au cerut pastrarea anonimatului.

„El considera ca este destul si trebuie sa se opreasca”, a declarat una dintre persoane cu privire la opiniile exprimate de Biden.

În ultimele saptamâni, în privat, Biden a vorbit despre Netanyahu, un lider pe care îl cunoaste de zeci de ani, cu o franchete care i-a surprins pe unii dintre cei care au auzit comentariile sale, au spus sursele NBC. Comentariile sale despre relatiile cu Netanyahu sunt presarate cu expresii dispretuitoare la adresa acestuia. Se refera la premierul israelian spunându-i „individul asta”, au spus aceste persoane. Si în cel putin trei cazuri recente, Biden l-a numit pe Netanyahu „dobitoc”, potrivit a trei dintre persoanele direct familiarizate cu comentariile sale.

Întrebat despre afirmatiile private ale lui Biden despre Netanyahu, un purtator de cuvânt al Consiliului National de Securitate a declarat ca cei doi lideri au o relatie respectuoasa. „Presedintele a fost clar în cazul în care nu este de acord cu premierul Netanyahu, dar aceasta este o relatie de zeci de ani care este respectuoasa în public si în privat”, a declarat purtatorul de cuvânt. 

Însa franchetea comentariilor necenzurate ale lui Biden despre Netanyahu, precum si refuzul premierului israelian de a schimba tactica în Gaza sugereaza ca dinamica dintre cei doi lideri s-ar putea apropia de un punct de inflexiune.

O POSIBILA SCHIMBARE DE POLITICA?

Duminica, Biden i-a spus lui Netanyahu, cu care a vorbit la telefon, ca este de parere ca „o operatiune militara în Rafah nu ar trebui sa aiba loc fara un plan credibil si executabil” pentru protejarea si sprijinirea palestinienilor care se adapostesc acolo, a precizat Casa Alba într-un comunicat. Cea mai mare parte a conversatiei lor de 45 de minute s-a axat pe un acord îndelung discutat, dar amânat în repetate rânduri, între Israel si Hamas pentru eliberarea ostaticilor detinuti în Gaza în schimbul unei pauze în operatiunile militare si a eliberarii detinutilor palestinieni, potrivit Casei Albe.

Biden a adoptat joi un ton mult mai taios si a descris asaltul militar al Israelului în Gaza ca fiind „exagerat”. Secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, foarte transant saptamâna trecuta, dupa o întâlnire cu Netanyahu în Israel. Blinken a declarat ca i-a spus lui Netanyahu ca numarul civililor palestinieni care mor în fiecare zi din cauza operatiunilor militare ale Israelului „ramâne prea mare”.

Cu toate acestea, persoane familiarizate cu comentariile private ale lui Biden au declarat ca acesta le-a spus ca este de parere ca ar fi contraproductiv pentru el sa fie prea dur cu Netanyahu în mod public. De asemenea, frustrarile lui Biden fata de Netanyahu nu au dus la o schimbare majora de politica, dar administratia sa a început sa ia în considerare astfel de optiuni, potrivit NBC. În urma cu doua saptamâni, oficiali au declarat pentru NBC News ca administratia discuta amânarea sau încetinirea vânzarilor de arme americane catre Israel ca o pârghie pentru a-l determina pe Netanyahu sa reduca operatiunile militare israeliene în Gaza si sa faca mai mult pentru a proteja civilii.

Într-o alta potentiala schimbare de politica, NBC a raportat saptamâna trecuta ca oficialii administratiei elaboreaza optiuni pentru recunoasterea oficiala a unui stat palestinian independent.

Cu toate acestea, chiar daca Biden si-a intensificat retorica, el nu este înca pregatit sa faca schimbari politice semnificative, au spus oficialii. El si consilierii sai continua sa creada ca abordarea sa de sustinere fara echivoc a Israelului este cea corecta.

„M-A TERMINAT ÎN ULTIMA VREME”

Unii democrati din Congres au cerut impunerea unor conditii pentru ajutorul american acordat Israelului. Alti democrati, inclusiv veterani militari care au luptat în Irak si Afganistan, au pus sub semnul întrebarii tacticile Israelului, sustinând ca bombardamentele grele si victimele civile ridicate sunt metode contraproductive, care ameninta sa ofere si mai mult combustibil extremistilor.

În unele dintre cele mai fruste momente din conversatiile private recente pe care le-a avut, presedintele ar fi spus ca Netanyahu doreste ca razboiul sa se prelungeasca pentru a putea ramâne la putere, au declarat trei dintre persoanele familiare cu comentariile sale.

La o strângere de fonduri la care Biden a participat în ultimele saptamâni, el a vorbit despre Israel si despre frustrarile sale fata de Netanyahu în fata unui mic grup de donatori. „El a spus ca Bibi a început grozav, dar a fost o pacoste în ultima vreme. M-a terminat în ultima vreme”, ar fi spus presedintele, potrivit unei persoane care a fost de fata. 

Citește toată știrea

NBC: Biden este exasperat de Netanyahu şi l-a făcut de mai multe ori „dobitoc” în conversaţii private
Publicitate