Publicitate

Celebra marmota cunoscuta sub numele de Phil a iesit vineri din vizuina sa din Pennsylvania si „nu si-a vazut umbra”.  
Faptul ca nu si-a aratat umbra înseamna ca temperaturile mai calde ale primaverii vor sosi mai devreme în America de Nord, potrivit credintei populare locale, relateza Reuters.

Mii de oameni s-au adunat în zori în Punxsutawney, un orasel situat la nord-est de Pittsburgh, pentru a sarbatori Ziua Cârtitei (în fapt, a marmotei) si pentru a-l vedea pe Phil iesind din trunchiul sau de copac pentru a oferi prognoza meteo anuala.„Ceea ce nu a oferit aceasta vreme este o umbra sau un motiv pentru a se ascunde. Vesti bune în aceasta Zi a Cârtitei. O primavara timpurie este pe drum”, a citit „traducatorul” oficial al lui Phil într-o proclamatie, în aplauzele multimii care a asistat la evenimentul pus în scena în fiecare zi de 2 februarie în acest oras din Pennsylvania.

Potrivit legendei, daca rozatoarea îsi vede umbra în Ziua Cârtitei, vremea friguroasa si viscolita va persista timp de sase saptamâni. Daca este înnorat si nu apare nicio umbra, se apropie începutul primaverii.

Evenimentul vine de la un ritual stravechi adus în America de imigrantii germani care s-au stabilit în ceea ce este acum statul Pennsylvania. Prima celebrare oficiala a Zilei Cârtitei a avut loc în 1886, potrivit Clubului Cârtitei Punxsutawney.

Ziua Cârtitei, un nume devenit si mai celebru odata cu filmul clasic omonim din 1993, cu Bill Murray, atrage vizitatori din întreaga lume, chiar daca, în medie, Phil a prezis corect vremea doar în 30- din cazuri în ultimii 10 ani.

Si, în timp ce Punxsutawney Phil îsi facea predictia vineri, California se pregatea pentru un al doilea ciclon atmosferic care urma sa aduca si mai multe ploi torentiale duminica, dupa ce o furtuna similara a abatut ploi abundente asupra statului la începutul acestei saptamâni. Însa zona Pittsburgh se poate astepta la o vreme în mare parte blânda si însorita pâna la sfârsitul saptamânii viitoare, cu temperaturi de pâna la 14 grade Celsius, mult mai calde decât de obicei pentru începutul lunii februarie, noteaza Reuters.

Citește toată știrea

Phil, cel mai celebru „meteorolog” american, a prezis o primăvară timpurie. FOTO
Publicitate