Publicitate

Antioxidantii au fost de mult timp promovati ca molecule care lupta împotriva bolilor, si este usor sa presupui ca cu cât consumi mai multi dintre ei, cu atât vei fi mai sanatos. Dar cercetarile arata ca dozele mai mari pot fi de fapt daunatoare.
Antioxidantii reprezinta arma naturii împotriva moleculelor nocive numite „radicali liberi”, care sunt create continuu de catre corp pe masura ce celulele îsi fac treaba. Aceste molecule instabile pot deteriora celulele noastre si pot provoca boli precum cancerul pe masura ce îmbatrânim.

Unii antioxidanti sunt produsi de catre corp, în timp ce altii provin din dieta unei persoane. Toti sunt considerati a preveni si a limita deteriorarea celulara, sau „stresul oxidativ”, cauzat de radicalii liberi.

Dar, având în vedere toate beneficiile lor, este posibil sa ai prea multi antioxidanti?

Studiile arata ca persoanele ale caror diete sunt bogate în fructe, legume si leguminoase bogate în antioxidanti au tendinta de a avea un risc mai mic de boli cardiovasculare, cancer si deces prematur din orice cauza. Deci, este usor sa crezi ca cresterea aportului tau de antioxidanti – prin luarea de suplimente, de exemplu – ar fi benefica. Dar în comparatie cu alimentele, suplimentele fac mai usor sa depasesti dozele recomandate de antioxidanti, ceea ce poate fi de fapt daunator.

Efectele secundare ale dozelor mari de antioxidanti variaza de la usoare la foarte grave. Ca efecte usoare, cantitati mari de beta-caroten sunt cunoscute ca pot transforma pielea în galben sau portocaliu, ceea ce este vizual impresionant, dar nu periculos în sine. Consumul excesiv de vitamina C poate duce la probleme digestive, precum diaree, greata si crampe abdominale.

Mai grav, dozele mari de beta-caroten pot creste riscul de cancer pulmonar si boli cardiovasculare la persoanele deja expuse la un risc ridicat pentru aceste boli, cum ar fi fumatorii actuali si fostii fumatori si persoanele expuse la azbest. Exista si dovezi din studii pe animale si tesut uman care sugereaza ca antioxidantii pot stimula cresterea si raspândirea unor tipuri de cancer.

În plus, s-a demonstrat ca suplimentele de vitamina E în doze mari interactioneaza cu anumite medicamente, cum ar fi aspirina. Ele au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de deces prematur la persoanele cu boli cronice.

Aceste studii sugereaza ca, da, consumul excesiv de antioxidanti poate fi nociv – dar de ce? Un motiv este ca cantitatile scazute de radicali liberi pot fi de fapt utile.

„Exista multe dovezi care indica faptul ca radicalii liberi au roluri benefice în procesele fiziologice”, a spus Ismail Laher, profesor de farmacologie la Universitatea din Columbia Britanica, într-un e-mail pentru Live Science. La concentratii scazute, radicalii liberi ajuta la cresterea celulelor si fac parte din mecanismul de aparare al organismului împotriva bolilor. Ei sunt implicati si în metabolismul sau descompunerea medicamentelor si participa la comunicarea între celule.

Cu toate acestea, „Daca sunt consumati prea multi antioxidanti, aceste procese normale si esentiale pot fi perturbate, rezultând efecte nedorite”, a spus James Kehrer, profesor emerit si decan la Facultatea de Farmacie si Stiinte Farmaceutice a Universitatii din Alberta si profesor asociat la Colegiul de Farmacie al Universitatii din New Mexico, într-un e-mail catre Live Science.

Citește toată știrea

Prea mulţi antioxidanţi strică. Ce boli mortale poţi dezvolta din cauza lor
Publicitate