Încercarea unui lant de supermarket-uri de a introduce un nou sistem de etichetare a produselor alimentare s-a soldat cu o amenda severa. Argumentul ca noul model de eticheta este deja folosit în alte tari europene si are la baza cercetari facute la Sorbona a fost respins, atât de inspectorii Protectiei Consumatorului, cât si de judecatori.
Inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului au descins în august anul trecut la magazinul Mega Image de pe bulevardul Nicolae Iorga nr. 37. Ei au remarcat o serie de produse pe a caror etichete frontale se afla inscriptia „Nutri-Score”, însotita de literele de la A la E, pe un fundal colorat, mergând de la rosu la verde. Printre produsele cu acest marcaj se numarau o bautura cu migdale, biscuiti cu fibre, batoane proteice, pungi cu quinoa, cu miez de floarea soarelui, stafide, arahide glazurate, spanac frunze, tortilla sau sardine în ulei. Acest tip de etichetare a fost considerat de inspectori ca fiind o practica comerciala înselatoare, menita sa-i convinga pe cumparatori sa cumpere produse de care altfel s-ar fi lipsit. „Nu exista vreo alta informatie care sa sustina sau sa explice consumatorului mediu informat ce avantaje prezinta aceste produse fata de alte produse similare lor. Nu s-a prezentat un studiu si analize care sa situeze aceste produse pe un loc superior într-o ierarhie a produselor similare”, au argumentat inspectorii CJPC decizia de a amenda magazinul cu 50.000 de lei.
Procesul-verbal de sanctionare a fost contestat în instanta de reprezentantii SC Mega Image SRL. Ei au argumentat ca sistemul de etichetare „Nutri-Score” a fost dezvoltat în Franta, dar este utilizat si în alte tari europene, fiind chiar recomandat de Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sistemul ar fi fost creat de agentia franceza de sanatate publica în baza cercetarilor unui nutritionist de la Universitatea Sorbona Nord. Nu exista nicio reglementare legala româneasca menita sa interzica acest sistem de etichetare. De altfel, produsele etichetate astfel cuprindeau si informatiile nutritionale impuse de legea româneasca, „Nutri-Score” nefacând altceva decât sa completeze etichetarea obligatorie.
Argumentele Mega Image nu au avut darul de a-i convinge pe magistratii Judecatoriei. Acestia au subliniat faptul ca folosirea unui sistem de etichetare în alte tari europene nu poate fi extrapolata pentru România în lipsa unei reglementari specifice. Eticheta „Nutri-Score” avea darul de a scoate în evidenta anumite produse, creând senzatia ca ele ar fi superioare, fara explicatii convingatoare. Consumatorul putea sa-si formeze o opinie cu privire la calitatea produsului din informatiile impuse de sistemul de etichetare românesc.
„Instanta constata ca amenda în cuantum de 50.000 lei, aplicata la minimul prevazut de lege, este proportionala cu gradul de pericol social al faptei contraventionale savârsite de petenta, având în vedere ca o astfel de practica a comerciantului duce la denaturarea comportamentului consumatorului, care este, în cel mai bun caz, pus în dificultate cu privire la alegerea unui produs, având în vedere dubla etichetare (una fiind cea prevazuta de lege, ce cuprinde elementele avute în vedere de legiuitor si cea de-a doua – eticheta NutriScore – ce contine elemente diferite, ce pot pune în dificultate consumatorul pentru realizarea unei alegeri în cunostinta de cauza)”, au concluzionat judecatorii.
Plângerea Mega Image a fost respinsa, magistratii impunând firmei si renuntarea la noul sistem de etichetare. Decizia Judecatoriei a fost contestata în fata Tribunalului, aceasta instanta urmând sa stabileasca daca prima sentinta este corecta.