Publicitate

RAR va emite, de la 1 decembrie, certificatul ”RAR Auto Pass”, la vânzarea unei masini înmatriculate în România. Documentul va include date despre kilometraj si accidente.
Registrul Auto Român va emite, de la 1 decembrie, certificatul ”RAR Auto Pass”, care va contine date despre istoricul masinii (kilometraj, accidente) si care va fi eliberat la vânzarea autovehiculului, pentru a fi oferit cumparatorului. Certificatul se va elibera pentru autovehiculele înmatriculate în România si va costa circa 50 de lei. Documentul va fi eliberat la vânzarea masinii pentru a putea fi prezentat cumparatorului, conform legii 142 din 2023 si OMTI 210 din 2024, si se adreseaza masinilor deja înmatriculate în România, se arata într-un comunicat de presa transmis, joi, de RAR. ”RAR Auto Pass” va contine informatii esentiale despre istoricul kilometrajului, dar si despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranta ale autovehiculului. Certificatul RAR Auto Pass va costa aproximativ 50 de lei.   

Potrivit sursei citate, la sfârsitul lunii mai aplicatia ”RAR Auto Pass” va fi gata din punctul de vedere al platformei digitale si va fi distribuita catre toate entitatile care vor completa în aceasta datele necesare eliberarii certificatului ”RAR Auto Pass” (service-uri, statii ITP, ateliere pentru inspectii tahografe si/sau limitatoare de viteza, producatorii de vehicule rutiere). ”Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul sa fie cât mai relevanta, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta sa poata fi oferit cumparatorului în momentul tranzactiei. În certificat se vor regasi date complexe despre istoricul masinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) pâna la numarul de identificare al autovehiculului, data si natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare si directie, precum si tipul interventiei pe vehicul (întretinere, reparatie, actualizare de soft etc.,). În situatia putin probabila în care, în momentul interogarii aplicatiei, nu este gasita nicio informatie despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare”, arata reprezentantii RAR.

Pentru a obtine documentul, nu este nevoie ca vehiculul sa fie prezentat la RAR. ”RAR Auto Pass este esential pentru toate persoanele care vor sa se asigure, înainte de a cumpara un autovehicul, ca starea tehnica a acestuia este una care justifica investitia si mai ales ca masina nu are probleme de natura sa puna în pericol viata cuiva sau siguranta în trafic. Iata de ce ne preocupa constant ca prin activitatile pe care le desfasoara, Registrul Auto Român sa întareasca ideea constientizarii importantei unui vehicul cu grad sporit de siguranta”, a declarat Mihai Alecu, director general al Registrului Auto Român.

 

Citește toată știrea

Schimbare semnificativă la vânzarea de maşini second hand
Publicitate