Publicitate

În cadrul prezentarii prioritatilor sale pe anul curent în fata Adunarii Generale a ONU, secretarul general al organizatiei, Antonio Guterres, a afirmat ca omenirea se îndreapta spre haos, relateaza miercuri AFP.
El si-a exprimat regretul pentru disensiunilor fara precedent din Consiliul de Securitate, care nu reuseste sa reactioneze la „conflictele îngrozitoare” tot mai numeroase. „Unele guverne ignora si submineaza însesi principiile multilateralismului, fara a da socoteala. Consiliul de Securitate, principalul instrument al pacii mondiale, este în impas din cauza faliilor geopolitice”. „Nu este prima oara când Consiliul este divizat. Dar este cel mai grav. Disfunctia actuala este mai adânca si mai periculoasa”, a apreciat secretarul general.

Guterres a remarcat ca „în timpul razboiului rece, mecanisme bine stabilite au ajutat la gestionarea relatiilor între superputeri”, dar „în lumea multipolara de astazi, lipsesc astfel de mecanisme. Lumea noastra intra într-o era de haos” si „vedem rezultatele: un ‘care pe care’ periculos si imprevizibil, complet nesanctionat”.

„E atâta mânie si ura si zgomot în lumea de astazi”

Înaltul oficial si-a exprimat cu aceeasi ocazie îngrijorarea privind noua proliferare nucleara si dezvoltarea „unor noi mijloace de a ne ucide unii pe alti si – pentru omenire – de a se sterge de pe fata pamântului”.

„E atâta mânie si ura si zgomot în lumea de astazi. Se pare ca în fiecare zi, cu cea mai mica ocazie, e razboi. Conflicte îngrozitoare care ucid si mutileaza civili la niveluri record. Razboaie ale cuvintelor. Razboaie teritoriale. Razboaie culturale”, a mai spus Guterres.

Unul din subiectele asupra carora secretarul general a insistat în discurs a fost conflictul între Israel si Hamas. El a avertizat asupra pericolelor unui eventual asalt israelian asupra punctului de trecere a frontierei cu Egiptul de la Rafah, în sudul Fâsiei Gaza, unde s-au adunat sute de mii de palestinieni: „O astfel de actiune ar spori exponential ceea ce deja este un cosmar umanitar, cu consecinte regionale incalculabile”. Guterres a cerut „un armistitiu umanitar imediat” si eliberarea tuturor ostaticilor.

Un instrument de urgenta

Necesitatile umanitare mondiale au ajuns la un nivel record, din Gaza pâna în Ucraina, din Sudan pâna în Republica Centrafricana, din Yemen pâna în Myanmar, însa – a observat cel mai înalt reprezentant al ONU – finantarea nu tine pasul.

Guterres a încurajat guvernele din întreaga lume sa profite de ocazia „Summitului viitorului”, care va avea loc în septembrie la New York, cu ocazia Adunarii Generale, pentru a „modela multilateralismul pentru anii care vin”. Printre schimbarile „de care lumea are într-adevar nevoie” se numara, potrivit aprecierii sale, reforme majore în Consiliul de Securitate si în sistemul financiar international, precum si implementarea unui „instrument de urgenta pentru ameliorarea reactiilor internationale la socurile mondiale complexe”, cum a fost pandemia de COVID-19. 

SURSA: Agerpres;  SURSA FOTO: alephnews.ro

Citește toată știrea

Secretarul general al ONU susţine că lumea se îndreaptă spre haos
Publicitate