Publicitate

Oamenii de stiinta sunt mai aproape de a gasi cea mai buna modalitate pentru a face corpul uman sa fie receptiv la o donare de organe de la o alta specie, un efort care ar putea ajuta la rezolvarea penuriei de organe atunci când un pacient necesita un transplant urgent.
Peste 100.000 de persoane din Statele Unite se afla pe lista de asteptare pentru transplanturi si, în medie, 17 persoane mor în fiecare zi în timp ce asteapta.

Medicii au petrecut zeci de ani experimentând alternative, iar multi vad acum un potential în înlocuirea organelor umane care nu mai functioneaza cu organe de porc modificate genetic.

Xenotransplantul, asa cum este numit transplantul de organe între specii, se afla înca în stadii incipiente.

Nu exista niciun studiu clinic pe oameni care sa fi fost aprobat de Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA), dar cercetatorii care au realizat un studiu publicat recent în Journal of Clinical Investigation-JCI spun ca descoperirile lor ar putea aduce studiile pe oameni si mai aproape.

Pentru realizarea recentului studiu, medicii de la Facultatea de Medicina Heersink a Universitatii din Alabama-Birmingham au transplantat rinichi de porc modificati genetic la trei persoane aflate în moarte cerebrala si au demonstrat ca pot face acest lucru folosind aceleasi medicamente aprobate de FDA utilizate în cazul donatiilor de la om la om.

În cazul oricarui tip de transplant, fie ca provine de la un om sau de la un animal, medicii trebuie sa administreze primitorului medicamente care sa îi suprime sistemul imunitar, astfel încât organismul sau sa nu respinga organul necunoscut.

În unele cazuri, atunci când pacientii sunt deosebit de vulnerabili la infectii, acestia ar putea primi un tratament suplimentar care sa le ofere protectie împotriva bacteriilor, cum ar fi Neisseria meningitidis, germenul care provoaca meningita.

Cercetatorii care au realizat noul studiu au comparat rezultatele obtinute pe doi primitori de rinichi de porc carora li s-au administrat medicamente standard de imunosupresie si o terapie suplimentara aprobata de FDA, numita eculizumab, cu rezultatele obtinute de pacienti care au primit doar medicamente de imunosupresie. Combinatia a parut sa functioneze cel mai bine.

Studiul a aratat ca medicii nu au fost nevoiti sa foloseasca substante speciale sau medicamente experimentale pentru acest proces de transplant, ceea ce ar face mai usoara introducerea cercetarii în studii pe om aprobate de FDA, a declarat într-un comunicat autorul principal, dr. Jayme Locke, profesor de chirurgie si director al Diviziei de Transplanturi de la Facultatea de Medicina Heersink.

Chiar daca noua cercetare este limitata, deoarece a fost demonstrata doar pe trei pacienti, reusita este inovatoare, au comentat specialistii.
Dr. Mandy Ford, directorul stiintific al Centrului de Transplant Emory, a precizat ca nevoia extrema de organe face ca orice progres în acest domeniu sa fie important.

„Exista o lipsa critica de organe de la donatori în Statele Unite si în întreaga lume, iar xenotransplantul are într-adevar potentialul de a fi o solutie permanent revolutionara la aceasta problema”, a declarat Ford, care nu a lucrat la noul studiu, dar l-a caracterizat ca fiind un „progres major”.
„Folosirea acestui regim aprobat de FDA, ne apropie cu un pas de a face din xenotransplant o realitate clinica”, a mai mentionat medicul american.

 

 

Citește toată știrea

Transplantul de organe de la animal la om tot mai aproape?
Publicitate